Λιγότεροι φόροι και εισφορές για τις επιχειρήσεις που δεινοπαθούν

on .

FOROI PSALIDI EISFORES

• «Σανίδα» σωτηρίας αναζητούν οι επιχειρήσεις στη χώρα μας, ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες, οι οποίες δέχθηκαν βαρύ πλήγμα το προηγούμενο διάστημα από την πανδημία του κορωνοϊού, που κυριολεκτικά εκτροχίασε την πορεία τους. Στο πλαίσιο αυτό, σημαντική «ανάσα» αναμένεται να πάρουν μέσω μίας δέσμης γενναίων μέτρων στήριξης που θα λάβει η κυβέρνηση το ερχόμενο φθινόπωρο, το οποίο επίσης προβλέπεται πολύ δύσκολο.
Αυτό αποκάλυψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος έκανε γνωστό χθες ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη φετινή ομιλία του στις παραγωγικές τάξεις στη Θεσσαλονίκη, θα ανακοινώσει ένα νέο πακέτο μέτρων με μειώσεις φόρων και εισφορών.

Μέτρα υπό εξέταση
Διάφορα σενάρια εξετάζει η Κυβέρνηση, είτε με επέκταση μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί είτε με νέα μέτρα, για να ανακουφιστούν επαγγελματίες και εργαζόμενοι όπως τόνισε χθες, μιλώντας στον ANT1, ο Στέλιος Πέτρας. Όπως είπε, αυτά θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. O κ. Πέτσας διευκρίνισε ότι, αν και η έκθεση της ΔΕΘ δεν θα πραγματοποιηθεί, ο Πρωθυπουργός με βάση τη Θεσσαλονίκη, θα κάνει όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά έναν απολογισμό των όσων έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση από το πρόγραμμα της και θα ανακοινώσει ένα νέο πακέτο μέτρων με μειώσεις φόρων και εισφορών.
Έδωσε ωστόσο ορισμένα στοιχεία σημειώνοντας ότι οι αναστολές εργασίας θα επεκταθούν για όσο διάστημα χρειαστεί. Πιθανώς αυτό να γίνει για δύο ακόμα μήνες, Οκτώβριο και Νοέμβριο. Παράλληλα, σχεδιάζεται να παραταθούν για άλλους δύο μήνες, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, τα επιδόματα ανεργίας, τόσο για τους βραχυχρόνια όσο και για τους μακροχρόνια ανέργους. Για τις καθυστερήσεις στις καταβολές του Ιουλίου, ο κ. Πέτσας διευκρίνισε ότι έχουν ανοίξει οι πλατφόρμες για να δηλώσουν οι εργοδότες τους εργαζομένους τους για τον μήνα Ιούλιο έως τις 24 Αυγούστου και η καταβολή θα γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας. Στο πλέγμα παρεμβάσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση πιθανώς να είναι και η στοχευμένη επέκταση του προγράμματος «Γέφυρα» για τους εποχικούς υπαλλήλους.
Αναφερόμενος στην εκταμίευση των χρημάτων για την κάλυψη των αναγκών με τη λήψη μέτρων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι υπάρχει η δυνατότητα να αντληθούν τα απαραίτητα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εστίαση - πανδημία
Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε επίσης και στα μέτρα που επιβλήθηκαν στον χώρο της εστίασης, υπογραμμίζοντας πως η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής, προηγείται όλων, αλλά, πρόσθεσε, η κυβέρνηση θα στηρίξει όλους όσους έχουν υποστεί οικονομική ζημία από την πανδημία του κορονοϊού. Αναφορικά με τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, είπε πως θα ληφθούν όλα όσα κριθούν αναγκαία για την περιχαράκωση των εστιών, ενώ υποστήριξε πως μετά την επιτυχημένη αντίδραση στο πρώτο κύμα της, υπήρξε μια γενικότερη χαλάρωση κυρίως στους νέους, αλλά όχι μόνο, ενώ εκτίμησε ότι το άνοιγμα του τουρισμού δεν επιβάρυνε ιδιαίτερα την κατάσταση.
Ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι παράδειγμα προς μίμηση στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας, και παρέθεσε συγκριτικά στοιχεία με τα κρούσματα που καταγράφονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.