Καιρός να γίνει πράξη η ψηφιακή μεταρρύθμιση στα δημόσια έργα

on .

MHXANIKOI ERGALEIA

• Πρόταση για προώθηση της ψηφιακής μεταρρύθμισης στα δημόσια έργα κατέθεσε ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και του Ταμείου Ανάκαμψης, τονίζοντας ότι είναι εφαρμόσιμη και μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τα προαναφερθέντα προγράμματα, με πολύ σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία και την ποιότητα παραγωγής δημόσιων έργων.
Σύμφωνα με τον κ. Καλογιάννη, η πρόσφατη ανακοίνωση της Microsoft για τη δημιουργία Data Centers στην Ελλάδα, πρέπει να αποτελέσει μοχλό για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της διαχείρισης δημόσιων έργων.
Όπως αναφέρει στην πρότασή τους προς τους Υπουργούς Υποδομών και Ψηφιακής Μεταρρύθμισης ο Γιαννιώτης βουλευτής «πρόσφατες μελέτες εκτιμούν ότι η ψηφιοποίηση στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών μπορεί να προσθέσει έσοδα περισσότερα από 110 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στην ευρωπαϊκή οικονομία τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ η Διοίκηση Ομοσπονδιακών Οδών των ΗΠΑ εκτίμησε ότι επιτυγχάνεται εξοικονόμηση οικονομικών πόρων κατά 6% και χρόνου κατά 40 έως 60%».
Ειδικότερα στην πρόταση του ο Στ. Καλογιάννης τονίζει ότι οι απαιτούμενες δράσεις πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένους στόχους και αρχές. Και πιο συγκεκριμένα:
- Η παροχή πλαισίου που θα προάγει την υιοθέτηση της Ψηφιακής Τεχνολογίας από όλους τους τομείς των δημόσιων έργων και η ενθάρρυνση της καινοτομίας στην παράδοση και διαχείριση των δημόσιων έργων.
- Η προώθηση της συνέπειας και της διαφάνειας στις απαιτήσεις δεδομένων για τα δημόσια έργα, προκειμένου να διευκολύνεται μια εναρμονισμένη προσέγγιση.
- Η αύξηση της δυναμικότητας και της ικανότητας για τη βελτιστοποίηση των ωφελειών της Ψηφιακής Τεχνολογίας στην ανάπτυξη, παράδοση και διαχείριση έργων.
- Η διάθεση ανοικτών δεδομένων (open data) μέσω διαδικτυακών υπηρεσιών, σύμφωνα με την Οδηγία 2019/1024 της ΕΕ για τα ανοικτά δεδομένα.
- Οι μορφές δεδομένων, τα πρότυπα, τα πρωτόκολλα, τα συστήματα και τα εργαλεία της Ψηφιακής Τεχνολογίας πρέπει να είναι ανοιχτά και εναρμονισμένα μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητα, καθ’ όλη τη διαδικασία διαχείρισης του κύκλου ζωής των δημόσιων έργων.
- Οι δημόσιοι φορείς θα συνεργαστούν και με τον ιδιωτικό τομέα για να καθοδηγήσουν τις βέλτιστες πρακτικές ανάπτυξη και διαχείρισης των δημόσιων έργων, ενσωματώνοντας μεθοδολογίες από τη διεθνή εμπειρία.
- Οι δημόσιοι φορείς θα εργαστούν για την ανάπτυξη (ψηφιακών) ικανοτήτων εντός του δημόσιου τομέα για την υποστήριξη της Ψηφιακής Τεχνολογίας.
Η μεθοδολογία υλοποίησης των μέτρων ανάπτυξης της Ψηφιακής Τεχνολογίας χρειάζεται να εξειδικευτεί για κάθε τομέα σε όλες τις εκφάνσεις τους, διαδικασίες, διοικητικές πράξεις, μέθοδοι, εργαλεία δοκιμών, ελέγχων κλπ., όπως: προγραμματισμός έργων, εκπόνηση μελετών έργων, κατασκευή έργων, λειτουργία και συντήρηση έργων.

* * *
Παράλληλα προτείνεται και σειρά μέτρων για την υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας ανάπτυξης των δημόσιων έργων.