Εξετάζεται η μείωση του ορίου για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις

on .

karta synallages
• Τη μείωση του ορίου των αποδείξεων για ηλεκτρονικές αγορές εξετάζει η κυβέρνηση, αφού λόγω της πανδημίας, πολλοί δεν συμπληρώνουν το απαιτούμενο 30%.
Αυτό ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στον ΣΚΑΙ  απαντώντας στην ερώτηση αν η κυβέρνηση  λόγω των προβλημάτων που έχει προκαλέσει στην αγορά η πανδημία, προτίθεται να επανεξετάσει το μέτρο που προβλέπει την υποχρέωση των φορολογουμένων να καλύπτουν το 30% των ετησίων εισοδημάτων τους με δαπάνες μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής.
Σύμφωνα με τον Στ. Πέτσα, το μέτρο εξετάζεται για δυο λόγους:
«Πρώτον, σε περιπτώσεις πανδημίας, επειδή δεν κυκλοφορεί ο κόσμος, η κατανάλωση πέφτει, όπως την είδαμε πράγματι να πέφτει δραματικά τους τελευταίους μήνες.
Δεύτερον, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, αυξήθηκαν μεν, όπως ήταν αναμενόμενο, αλλά δεν αυξήθηκαν στο επίπεδο που θα θέλαμε, επειδή δεν ήταν έτοιμοι οι καταναλωτές και διότι δεν ήταν έτοιμα τα καταστήματα, διότι υπάρχει μία τρομερή δυστοκία να παραδοθούν τα προϊόντα στην ώρα τους».
Και πρόσθεσε ότι «ήδη πάρα πολλά καταστήματα ανακοινώνουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση, άρα αυτό συμπιέζει και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, άρα είναι ένα θέμα που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά δεν είμαι σε θέση να πω κάτι παραπάνω γι' αυτό».
Κίνδυνος προστίμων
Η κυβέρνηση εξετάζει αλλαγές στο όριο των e-αγορών, καθώς θέλει να αποφύγει τις αντιδράσεις από μαζικά πρόστιμα που θα επιβληθούν σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, που δεν θα πραγματοποιήσουν ικανό αριθμό ηλεκτρονικών αγορών.
Όπως αναφέρει το sofokleousin.gr, ήδη στα προηγούμενα χρόνια, που δεν υπήρχαν πανδημία και lockdown, χιλιάδες νοικοκυριά δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν το όριο των αποδείξεων και «τιμωρήθηκαν» από την εφορία με πρόστιμο.
Όσοι δεν πραγματοποιήσουν τις ηλεκτρονικές αγορές που προβλέπει ο νόμος, τους επιβάλλεται φόρος 22% στη διαφορά μεταξύ του ποσού που όφειλαν να συγκεντρώσουν και του ποσού των ηλεκτρονικών αγορών, που πραγματοποίησαν.
Το ποσό των e-αγορών που οφείλουν αν συγκεντρώσει κάθε φορολογούμενος είναι το 30% επί του εισοδήματός του με μέγιστο όριο το ποσό των 20.000 ευρώ.