Ρεκόρ αιτήσεων στην Ήπειρο για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»!

on .

EKSOIKONOMO KAT OIKON

Για 23 λεπτά ακριβώς έμεινε ανοιχτή για την Ήπειρο η πλατφόρμα αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς η ζήτηση συμμετοχής ήταν τόσο υψηλή, που δεσμεύθηκε αυτόματα σχεδόν το σύνολο των πόρων που ήταν διαθέσιμοι για την Περιφέρειά μας.
Πρόκειται για συμμετοχή-ρεκόρ, η οποία επιβεβαιώνει σχετικό χθεσινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του «Π.Λ.», στο οποίο τονίζονταν το ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από πλευράς των πολιτών

για συμμετοχή στο πρόγραμμα λόγω των υψηλών ποσοστών επιχορήγησης που προσφέρει, οι οποίες στην Ήπειρο φτάνουν και μέχρι το 85% της συνολικής δαπάνης για την ενεργειακή αναβάθμιση ενός κτιρίου.

Ρεκόρ αιτήσεων
Στις 10 π.μ. άνοιξε χθες η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» για την Περιφέρεια Ηπείρου και έκλεισε στις 10.23 π.μ., δηλαδή δεν λειτούργησε ούτε για μισή ώρα! Αυτό επειδή μέσα σε λίγα λεπτά υποβλήθηκαν συνολικά 5.378 αιτήσεις, από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 2.761, δεσμεύοντας 61,8 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση διαμορφώνεται στα 22.370 ευρώ. Το ποσό που έχει δεσμευθεί για την Ήπειρο ανέρχεται στα 65 εκατ. ευρώ.
Για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η πλατφόρμα λειτούργησε παραπάνω, για μία ώρα και 40 λεπτά περίπου. Από αυτήν υποβλήθηκαν 1.057 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 430, δεσμεύοντας τα 9,1 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού.

Ο Υπουργός Περιβ/ντος
Απόλυτα επιτυχημένη χαρακτηρίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος την «πρεμιέρα» του προγράμματος στις Περιφέρειες Ηπείρου και Ιόνιων Νήσων.
Σε δήλωσή του ο Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το ξεκίνημα του ‘Εξοικονομώ – Αυτονομώ’ ήταν πολύ καλό. Όχι μόνο γιατί το σύστημα λειτούργησε ομαλά και με τους γνωστούς κανόνες διαφάνειας. Αλλά και διότι παρά τις ενστάσεις και τις απαισιόδοξες προβλέψεις ορισμένων, εκδηλώθηκε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Όσοι εντάσσονται στο πρόγραμμα μπορούν με σημαντική ενίσχυση από τα κονδύλια του προγράμματος να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους μειώνοντας έτσι το κόστος των λογαριασμών ρεύματος. Όσοι δεν κατόρθωσαν να μπουν, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τον επόμενο χρόνο θα προκηρυχθεί νέα αντίστοιχη δράση «Εξοικονομώ». Και αυτή θα είναι η πρακτική για όλα τα επόμενα χρόνια».
Ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε πως «το ‘Εξοικονομώ – Αυτονομώ’ είναι το πιο λαϊκό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και θα στηριχτεί αποφασιστικά από την κυβέρνηση».
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται με πόρους από το ΕΣΠΑ με συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχίζεται με το άνοιγμα της πλατφόρμας για την Περιφέρεια Αττικής την ερχόμενη Δευτέρα.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ