ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Αβεβαιότητα προκαλεί η υγειονομική κρίση...

on .

DHMHTRIOY ANDREAS PINDOS 29 5 17

Με αναθεωρημένες προτεραιότητες, κορυφαία εκ των οποίων είναι η διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων και των παραγωγών του και με έναν σχεδιασμό προσαρμοσμένο στις νέες οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία, προχωράει ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Η Πίνδος», ηγεμόνας της Πτηνοτροφίας σε πανελλαδικό επίπεδο. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Δ.Σ. του ΑΠΣΙ, Ανδρέα Δημητρίου, η υγειονομική κρίση έχει επιφέρει μεγάλες ζημιές στον κλάδο, όπως εξάλλου και σε πολλούς άλλους, δημιουργώντας αβεβαιότητα. Θα χρειαστεί λοιπόν, όπως επισημαίνει σε ειδικό αφιέρωμα του «BusinessNews Magazine», στήριξη των επιχειρήσεων από πλευράς της Πολιτείας με στοχευμένα μέτρα, όπως η μείωση του μισθολογικού κόστους, που θα τους επιτρέψουν να επιβιώσουν και να διατηρήσουν τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας.
Ζημιές από πανδημία
«Ο πτηνοτροφικός κλάδος, όπως και άλλοι κλάδοι, έχει επηρεαστεί σημαντικά από την πανδημία», τονίζει ο Ανδρέας Δημητρίου προσθέτοντας πως η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης για μεγάλο διάστημα, η μείωση του τουρισμού αλλά και η υπολειτουργία των επιχειρήσεων κρέατος και των ξενοδοχειακών μονάδων έχουν επιφέρει μεγάλες ζημιές.
«Η αβεβαιότητα για το αύριο των επιχειρήσεών μας λόγω του ότι πολλές δραστηριότητές μας θεωρούνται υψηλού κινδύνου, σε συνδυασμό με τη γενικότερη αβεβαιότητα του οικονομικού περιβάλλοντος, έχουν επηρεάσει κατά πολύ τη λειτουργία μας και μας υποχρέωσε να αναθεωρήσουμε τις προτεραιότητές μας και τους σχεδιασμούς μας», επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΑΠΣΙ. Όσο για την Πολιτεία, αναφέρει πως «μέχρι σήμερα δεν ήταν προετοιμασμένη να αντιδράσει άμεσα στο σχέδιο στήριξης του κλάδου μας».
Οι προτεραιότητες
Μέσα σ’ αυτό τον «κυκεώνα» της κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός, ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων δίνει τη δική του μάχη για να σταθεί όρθιος και τα έχει καταφέρει καλά μέχρι σήμερα!
Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της επιχείρησης που αναγκαστικά έχουν αναθεωρηθεί, ο Πρόεδρός του τονίζει ότι πρώτα απ’ όλα έχει τεθεί η διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων και των παραγωγών του ΑΠΣΙ, γιατί, «αυτοί διαδραματίζουν τον σημαντικότερο ρόλο στη βιωσιμότητα της επιχείρησής μας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Σημειώνει δε πως «παίρνουμε όλα τα μέτρα που χρειάζονται για την προστασία τους και τηρούμε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ διασφαλίζουμε τις ευπαθείς ομάδες».
Δεύτερη προτεραιότητα για τον Συνεταιρισμό είναι η κάλυψη των αναγκών της εφοδιαστικής αλυσίδας μέσω της λειτουργίας των Κέντρων Διανομής Logistics, ενώ ακολουθεί η κάλυψη των νέων καταναλωτικών συνηθειών. «Αφουγκραστήκαμε τα μηνύματα των καταναλωτών και σχεδιάσαμε μια νέα σειρά προϊόντων τα οποία στηρίζονται στη διασφάλιση της ασφάλειας, στην ιχνηλασιμότητα και στην υγιεινή διατροφή των κοτόπουλών μας. Ταυτόχρονα, ενισχύσαμε την παρουσία μας στα e-shops σημεία πώλησης», τονίζει με έμφαση ο Ανδρέας Δημητρίου.
Τέταρτη προτεραιότητα είναι, όπως τονίζει, «η υλοποίηση του επενδυτικού μας σχεδιασμού της περιόδου 2019-2023, προϋπολογισμού 27 εκατ. ευρώ».
«Απαιτείται στήριξη...»
Αναφορικά με τις συνέπειες που θα έχει η πανδημία στην ελληνική οικονομία, ο Πρόεδρος του Πτηνοτροφικού εκφράζει την εκτίμηση πως θα βγει αρκετά πληγωμένη από την υγειονομική κρίση συμπληρώνοντας πως «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα φθάσει η ύφεση το 2020 και τι θα γίνει το 2021. Αυτό θα επηρεάσει σημαντικά τα οικογενειακά εισοδήματα και θα επιφέρει μείωση στην κατανάλωση και αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες».
Ο κ. Δημητρίου δεν παραλείπει να επισημάνει πως χρειάζεται η στήριξη των επιχειρήσεων, για να συνεχίσουν να λειτουργούν και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας με τη μείωση του μισθολογικού κόστους, τη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους και την κατάργηση όλων των ειδικών τελών και επιβαρύνσεων.
Αλλάζει το «τοπίο»
Καταλήγει δε στις εξής διαπιστώσεις: «Η υγειονομική κρίση θα επιφέρει πολλές αλλαγές και στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Η τηλεργασία και οι τηλεδιασκέψεις θα μείνουν μόνιμα. Η αντιμετώπιση των κρίσεων και οι σχεδιασμοί απαιτούν αυξημένες γνώσεις. Οι ευθύνες των CEOs είναι αυξημένες. Απαιτείται ομαδικότητα, διορατικότητα και στελέχωση των επιχειρήσεων με εξειδικευμένα στελέχη, ικανά να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες».

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ