Με πιο λογικά κριτήρια ο νέος κύκλος του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

on .

EKSOIKONOMO

• Φαίνεται πως η Κυβέρνηση θα λάβει σοβαρά υπόψιν τις πολλές ενστάσεις που διατυπώθηκαν για τον προηγούμενο κύκλο του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και που κυρίως αφορούσαν την διαδικασία ένταξης και την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων, αφού στο πρόγραμμα εντάσσονταν ο πιο… γρήγορος, δηλαδή όποιος προλάβει πρόλαβε!
Απ’ ότι όλα δείχνουν αυτό, όπως και άλλες παράμετροι του προγράμματος θ’ αλλάξουν, καθώς σύμφωνα και με πρόσφατες δηλώσεις του Υπoυργού Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα, το νέο «Εξοικονομώ» που αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στους επόμενους μήνες, θα περιλαμβάνει περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια.
Ο «Π.Λ.» από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει τις σοβαρές παραλείψεις του προγράμματος, μιας και ο τρόπος που ήταν δομημένο άφηνε εκτός πολλούς συμπολίτες, οι οποίοι ενώ πληρούσαν όλα τα κριτήρια, τελικά δεν έμπαιναν στο πρόγραμμα. Χαρακτηριστικά η περίπτωση της Ηπείρου, που η πλατφόρμα έμεινε ανοιχτή για μόλις 23 λεπτά!
Οι διαμαρτυρίες ήταν έντονες στην περιοχή μας, με τον οικονομολόγο Άγγελο Κολέμπα να επισημαίνει μέσω του «Π.Λ.», ότι το σύστημα είναι άδικο! Θα έπρεπε να γίνονται δεκτές όλες τις αιτήσεις και να ακολουθεί η επιλογή των δικαιούχων σύμφωνα με τα εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια.
Το θετικό είναι ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει κομβικές αλλαγές για το νέο κύκλο που προανήγγειλε. Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας από αθηναϊκά Μέσα Ενημέρωσης θα προστεθούν νέες προϋποθέσεις, πιο εστιασμένα κριτήρια και φυσικά αλλαγή στον τρόπο υποβολής των αιτήσεων, καταργώντας τη λογική του «όποιος προλάβει»!
Αναμένεται λοιπόν να καταργηθεί το χρονικό όριο και να θεσπιστούν κριτήρια αξιολόγησης, όπως εισοδηματικά, κλιματολογικά, θα λαμβάνεται υπόψιν η παλαιότητα των κτιρίων, ενώ… προβάδισμα θα παίρνουν οι λεγόμενες μειονεκτικές περιοχές (π.χ. ορεινές).