Τέλος Ιουλίου η προκαταβολή του 40% των αποζημιώσεων για τον παγετό στους αγρότες

on .

XORAFI EYRO

• «Όλες οι ζημιές του παγετού θα καλυφθούν σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας. Μέχρι τέλη Ιουλίου θα δοθεί προκαταβολή του 40% των εκτιμηθέντων ζημιών, με το ποσό να φθάνει περίπου στα 155 εκ. ευρώ».

Αυτό τόνισε σε δήλωσή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανός, αναφερόμενος στον οδικό χάρτη των αποζημιώσεων, προσθέτοντας ότι το σύνολο των αποζημιώσεων θα καταβληθεί αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των εκτιμήσεων. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι θα υπάρξει άμεση εκταμίευση ποσού 3.500.000 ευρώ προς τον ΕΛΓΑ ώστε να μπορέσει να καλύψει τα άμεσα διοικητικά κόστη ώστε να συνεχίσει την εξατομικευμένη και ανά ιδιοκτησία εκτίμηση των ζημιών. «Τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας δεν είναι απεριόριστα.

Ο Πρωθυπουργός έδωσε την ξεκάθαρη εντολή να αποζημιωθούν δίκαια όλοι όσοι επλήγησαν. Η αποζημίωση αυτή, όμως, θα είναι δίκαιη, και με βάση την ζημία που προκλήθηκε. Όλοι θα πρέπει να συνδράμουν ώστε να αποτραπούν φαινόμενα να δοθούν αποζημιώσεις εκεί που δεν πρέπει. Για αυτό και θα υπάρξει τόσο αξιοποίηση της τεχνολογίας όσο και αυστηροί διασταυρωτικοί έλεγχοι στην συνέχεια ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν αδικίες. Το σύνολο των αποζημιώσεων θα καταβληθεί σε όλους τους παραγωγούς αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των εκτιμήσεων», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Σπ. Λιβανός.