Μέχρι τέλος του έτους θα ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης

on .

DHMOSIO SFRAGIDA

• Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν ξεκαθαρίσει ποιες μεταφορές αρμοδιοτήτων πρόκειται να γίνουν από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις προς τους δύο βαθμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αυτό ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης από το βήμα του συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), που ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη και θα ολοκληρωθεί αύριο, Σάββατο.
Οι αιρετοί της χώρας για τρεις ημέρες θα συζητήσουν για όλα όσα εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία των Δήμων, για τις συνέπειες που αφήνει πίσω της η πανδημία, για την μετεξέλιξη του ίδιου του θεσμού, αλλά για τον μετασχηματισμό των πόλεων σε όφελος της καθημερινότητας των πολιτών.

Για τις ελλείψεις προσωπικού
Αναφορικά με τις ελλείψεις προσωπικού, που έθεσαν οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι πράγματι την τελευταία δεκαετία οι Δήμοι υπέστησαν απώλειες και δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, που έχουν καθυστερήσει, προσθέτοντας πως οι εγκριτικές για το έτος 2022 είναι 797.

Συμπληρωματική Κ.Α.Π. 107 εκατ.
Στο μεταξύ ο αναπλ. υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας ανακοίνωσε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ την έκδοση συμπληρωματικής απόφασης Κ.Α.Π., ύψους 107 εκατ. ευρώ, η οποία –όπως ανέφερε– έρχεται να βοηθήσει, σημαντικά, τους Δήμους να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες ανάγκες και τις αυξημένες υποχρεώσεις τους. Προανήγγειλε, δε, περαιτέρω ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης, σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο.
Ο αναπλ. ΥΠΕΣ δήλωσε ότι, το 2022 θα είναι έτος αναμόρφωσης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, των χρημάτων δηλαδή που έχει η Αυτοδιοίκηση Α’ και Β΄ βαθμού, προκειμένου να υλοποιήσει τον προϋπολογισμό της. «Σκοπός μας είναι να άρουμε τυχόν δυσλειτουργίες, να βελτιώσουμε περαιτέρω σημεία τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι δουλεύουν, να διορθώσουμε σημεία τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι δεν δουλεύουν, προκειμένου να έχουμε μία πιο δίκαιη κατανομή και, ταυτόχρονα, να αυξήσουμε το ποσό για τους Κ.Α.Π., έτσι ώστε να αρχίσει σιγά-σιγά να αντιστρέφεται η πορεία συρρίκνωσης των τελευταίων ετών», σημείωσε.

Το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης»
Ο Στ. Πέτσας αναφέρθηκε εκτενώς και στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Όπως επισήμανε πρόκειται για το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο που έχουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες στα χέρια τους –έπειτα από πολλά χρόνια κρίσης– προκειμένου να υλοποιήσουν έργα που αλλάζουν την όψη των τοπικών κοινωνιών, βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και δημιουργούν επενδυτικές ευκαιρίες και νέες θέσεις εργασίας. Όπως σημείωσε –σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο– αναμένεται, το αμέσως επόμενο διάστημα, σημαντική αύξηση του χρηματοδοτικού «χώρου» μέσα από συνέργειες και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, έτσι ώστε όλοι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας να δουν, στο πρόγραμμα, τις εντάξεις των έργων που προσδοκούν.