Σταθερά δημοφιλής χειμερινός προορισμός παραμένει η Ήπειρος

on .

XIONODROMIKO ANHLIO

• Αν και το κλίμα παραμένει αβέβαιο λόγω της πανδημίας, αλλά και της νέας μετάλλαξης «όμικρον» που έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της και στη χώρα μας, οι ξενοδόχοι των χειμερινών προορισμών έχουν το βλέμμα στραμμένο στους επισκέπτες των εορτών, ελπίζοντας ότι δεν θα… στραβώσει κάτι την τελευταία στιγμή και χαθεί μια ακόμη τουριστική σεζόν.
Ο Νομός Ιωαννίνων περιλαμβάνεται στους δημοφιλούς προορισμούς για τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και θα ήταν μέγα πλήγμα εάν επιδεινωθεί περαιτέρω η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής.
Η πόλη των Ιωαννίνων πάντως έχει ήδη φορέσει τα γιορτινά της και περιμένει να υποδεχτεί τους επισκέπτες των εορτών.
Όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος το κλίμα αβεβαιότητας «κρατάει» τη μέση πληρότητα πανελλαδικά σε ποσοστά που αγγίζουν μόλις το 50 με 60%, με εξαίρεση ορισμένους προορισμούς, όπως ο Νομός Ιωαννίνων, η ορεινή Αρκαδία, η ορεινή Μαγνησία και η Αράχωβα που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση σύμφωνα με τις κρατήσεις.
Στις παραμέτρους που δημιουργούν πάντως αισιοδοξία, όπως εξηγεί ο κ. Τάσιος, είναι αφενός το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει lockdown και αφετέρου, ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων που λαμβάνουν βασικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, ο κόσμος που θα επιλέξει να μην ταξιδέψει τελικά στο εξωτερικό, θα στραφεί στους εγχώριους προορισμούς και αυτό θα φανεί πιθανώς μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη.

Αισιοδοξία στην Ήπειρο…
Η Ήπειρος παραμένει σταθερά ένας δημοφιλής προορισμός, με το Ζαγόρι, να καταγράφει μέχρι και τον Νοέμβριο πληρότητες που ξεπέρασαν το 80% και με τις κρατήσεις να δείχνουν τα ίδια και παραπάνω ποσοστά (80%-90%) για την εορταστική περίοδο.
Τα αντίστοιχα ποσοστά στο Μέτσοβο και τα Τζουμέρκα κυμαίνονται μεταξύ 60% με 70% μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μετσόβου, Στέργιο Κασσάρο.
«Σε αυτήν την περίοδο που διανύουμε εκείνες που είναι πιο ανθεκτικές είναι οι οικογενειακές επιχειρήσεις και αυτό είναι -αν θέλετε- ένα προτέρημα που έχει το Μετσόβο», αναφέρει ο κ. Κασσάρος. «Σημειώστε ότι το Μέτσοβο διαθέτει 15 ξενοδοχεία με 700 κλίνες και 300 διαμερίσματα, δηλαδή συνολικά περίπου 1.000 κλίνες», προσθέτει.

Ερώτηση ΚΙΝΑΛ
Την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων των επαρχιακών πόλεων, καθώς και του ορεινού και ημιορεινού όγκου της χώρας μας επισημαίνει ο βουλευτής Άρτας του ΚΙΝΑΛ Χρ. Γκόκας σε ερώτηση που κατέθεσε μαζί με συναδέλφους του προς τους Υπουργούς Τουρισμού και Οικονομικών.
Μεταξύ άλλων, σημειώνουν ότι η περυσινή χρονιά ήταν καταστροφική για τον χειμερινό τουρισμό, καθώς η καραντίνα και οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις ήταν καθοριστικές, ώστε να μην υπάρχουν επισκέπτες.
Παρόλα αυτά, τα ξενοδοχεία δεν συμπεριλήφθησαν στις επιχειρήσεις που θα ελάμβαναν κρατική ενίσχυση, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να προσπαθούν να επιβιώσουν με μηδενικά έσοδα.
Επίσης αναφέρουν ότι οι επιχειρήσεις στον ορεινό και ημιορεινό όγκο της επαρχίας είναι κυρίως μικρομεσαίες και οικογενειακές, καθιστώντας επιβεβλημένη την ανάγκη συνέχισης του προγράμματος «Συν-εργασία» μέχρι τουλάχιστον και το πρώτο τρίμηνο του 2022, αλλά και την επιβολή οικονομικών διευκολύνσεων για τη ρύθμιση οφειλών, την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης και την αναβάθμιση των κτιρίων των επιχειρήσεων.
Οι Βουλευτές του ΚΙΝΑΛ θέτουν ερωτήματα στους αρμόδιους Υπουργούς, για τους τρόπους με τους οποίους προτίθενται να στηρίξουν τον χειμερινό τουρισμό…