Το «Μετσοβόνε» στα κορυφαία τυριά ολόκληρης της Ευρώπης!

on .

TYRI METSOBONE

• Μακρά παράδοση στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής ποιότητας έχει η περιοχή μας, η οποία φημίζεται ιδιαίτερα για τα τυριά της, με κορυφαίο όλων την Φέτα ΠΟΠ.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτή. Υπάρχουν κι άλλα τυριά στην Ήπειρο, τα οποία με την κατάλληλη προβολή θα μπορούσαν να κατακτήσουν τις διεθνείς αγορές καθώς έχουν μοναδική γεύση και υψηλή διατροφική αξία. Ένα από αυτά επέλεξε το έγκυρο Αμερικανικό δίκτυο CNN να συμπεριλάβει σε λίστα με τα αγαπημένα του τυριά από ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο λόγος για το «Μετσοβόνε», το ιδιαίτερο καπνιστό κίτρινο τυρί, το οποίο παράγεται στο Μέτσοβο και μέσω των επισκεπτών της ορεινής κωμόπολης ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, καθώς όσοι το γεύονται επισκεπτόμενοι τον τόπο μας, δύσκολα το... προσπερνούν!

Με Γκούντα, Χαλούμι κ.α.
Συνολικά 22 επίλεκτα τυριά από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες περιλαμβάνει η λίστα του CNN, η οποία κάνει αυτές τις ημέρες τον γύρο του κόσμου. Ανάμεσά τους περίφημα γαλλικά και Ιταλικά τυριά, το δημοφιλές ολλανδικό «Γκούντα» και το κυπριακό Χαλούμι.
Σ’ αυτό τον κατάλογο το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο συμπεριέλαβε και το «Μετσοβόνε», γράφοντας χαρακτηριστικά: «Φυσικά, ξέρετε τα πάντα για τη φέτα και τώρα ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε ένα λιγότερο γνωστό ελληνικό τυρί. Το Mετσοβόνε κατάγεται από το απομακρυσμένο βόρειο τμήμα της χώρας, ή πιο συγκεκριμένα, μια ορεινή πόλη που ονομάζεται Μέτσοβο. Φτιαγμένο από αγελαδινό γάλα, είτε μόνο του είτε αναμεμειγμένο με λίγο πρόβειο ή κατσικίσιο, είναι ημίσκληρο και φυσικά καπνιστό». Προτείνει δε το ψήσιμο στη σχάρα ως τον καλύτερο τρόπο να το απολαύσει κανείς και δεν έχει άδικο!

Ένα τυρί ΠΟΠ!
Το «Μετσοβόνε» είναι ημίσκληρο, καπνιστό τυρί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, το οποίο παρασκευάζεται από το τυροκομείο του Ιδρύματος Τοσίτσα εδώ και 40 χρόνια περίπου.
Καπνίζεται κρεμασμένο, τυλιγμένο σε σχοινί, με την μέθοδο της Pasta filata, ενώ ωριμάζει επί διάστημα περίπου τριών μηνών. Έπειτα από την περίοδο ωρίμανσης, το τυρί καπνίζεται για 12 ημέρες με καπνό από καύση αρωματικών φυτών της περιοχής, κληματόβεργων και χόρτων.
Έπειτα διατηρείται κρεμασμένο στο καπνιστήριο, συνήθως για πέντε μήνες.
Καταναλώνεται ως επιτραπέζιο τυρί, αλλά χρησιμοποιείται και στην παρασκευή διαφόρων φαγητών όπως πίτες, τάρτες, πιάτα ζυμαρικών, λαχανικών ή κρεατικών όπου προσδίδει το δικό του ξεχωριστό καπνιστό άρωμα.
Συνδυάζεται με λευκά κρασιά ή ελαφρά, μέσου σώματος κόκκινα.