Χρονιά - «γέφυρα» είναι το 2022 για τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη»!

on .

 DODONH ERGOSTASIO FORTHGO

• Δύσκολη χρονιά αυτή που μόλις ξεκίνησε, όχι μόνο λόγω της πανδημίας, αλλά και εξαιτίας των μεγάλων ανατιμήσεων στην ενέργεια, τα καύσιμα, τις μεταφορές, οι οποίες οδηγούν σε ένα «ντόμινο» αυξήσεων σε όλα ανεξαιρέτως τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα.
Το ζήτημα απασχολεί σοβαρά και τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» τη μεγαλύτερη του κλάδου στον τόπο μας, η οποία δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε αυξήσεις στις τιμές των γαλακτοκομικών της, όμως αυτό είναι αναπόφευκτο το επόμενο διάστημα, όπως τόνισε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος Μιχάλης Παναγιωτάκης. Πάντως, η κρίση δεν φοβίζει τη «Δωδώνη», η οποία ενισχυμένη με νέα μετοχική σύνθεση, συνεχίζει ακάθεκτη την υλοποίηση του αναπτυξιακού της πλάνου.

Ο κ. Παναγιωτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη διαρκή συρρίκνωση του κτηνοτροφικού δυναμικού της χώρας που συνεπάγεται μείωση και της παραγωγής γάλακτος.

Φέτα και νέα προϊόντα
Με μεγάλο «όπλο» και συγκριτικό της πλεονέκτημα τη φέτα, η οποία κατατάχθηκε πέρυσι στην πρώτη θέση της κατανάλωσης στην Ελλάδα, η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» εισήλθε στη νέα χρονιά θωρακισμένη οικονομικά και έτοιμη να τη διανύσει σαν «γέφυρα» για την επόμενη. Βασική ελπίδα των ιθυνόντων της, να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να μπει η χώρα σε τροχιά σταθερότητας.
Στο μεταξύ, η Ηπειρώτικη επιχείρηση έχει λανσάρει εδώ και λίγο καιρό δύο νέα προϊόντα, το γιαούρτι με φρούτα και τη φέτα spread, τα οποία γνωρίζουν θετική ανταπόκριση από πλευράς των καταναλωτών, όπως ανέφερε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλός της, γεγονός που επιτρέπει και τον προγραμματισμό για νέες αφίξεις στα ράφια κάπου προς τις αρχές του καλοκαιριού. Εξάλλου, το τμήμα έρευνας και τεχνολογίας της «Δωδώνης», το οποίο φτιάχνει νέα προϊόντα, εργάζεται ακατάπαυστα αυτή την περίοδο!

Αναπόφευκτες αυξήσεις
Φυσικά, υπάρχει τους τελευταίους μήνες ο «πονοκέφαλος» των απανωτών αυξήσεων στα καύσιμα, την ενέργεια, τις πρώτες ύλες, τα μεταφορικά κλπ. που δεν αφήνουν κανέναν ανεπηρέαστο.
Σύντομα θα υποχρεωθεί και η «Δωδώνη», για να ανταποκριθεί στις νέες οικονομικές απαιτήσεις, να περάσει αυξήσεις στα προϊόντα της. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μιχ. Παναγιωτάκης, «αυτό είναι αναπόφευκτο. Μέχρι τώρα το τρενάρουμε, όμως κάποια στιγμή θα πρέπει να περάσουμε κι εμείς αυξήσεις στο ράφι».

Κανονικά τα πλάνα!
Πάντως, οι όποιες αρνητικές συγκυρίες δεν πρόκειται να βάλουν εμπόδιο στην υλοποίηση των σχεδιασμών της Διοίκησης της γαλακτοβιομηχανίας, η οποία διαθέτει από τα τέλη της περασμένης χρονιάς έναν συνδυασμό παλαιών και νέων μετόχων. «Το στρατηγικό μας πλάνο για την επόμενη πενταετία ήδη δουλεύεται και σιγά – σιγά θα αρχίσει να υλοποιείται», επιβεβαίωσε ο κ. Παναγιωτάκης.
Έσπευσε δε να αποκλείσει κατηγορηματικά κάθε σενάριο εξαγοράς της εταιρίας, σημειώνοντας πως ενδέχεται εντός της χρονιάς η ίδια η «Δωδώνη» να προχωρήσει σε επιχειρηματικές εξαγορές.

Λιγότεροι παραγωγοί...
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας δεν παρέλειψε χθες να αναφερθεί και σε ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τόσο τη «Δωδώνη», όσο και όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις του κλάδου.
Δεν είναι άλλο από τη διαρκή συρρίκνωση του κτηνοτροφικού δυναμικού και κατ’ επέκταση της παραγωγής γάλακτος στη χώρα μας. «Βλέπω κόσμο να φεύγει από τη δουλειά χωρίς να υπάρχει διάδοχη κατάσταση, χωρίς να μπαίνουν νέοι άνθρωποι, ενώ η ενδυνάμωση της μεσαίας και μεγάλης φάρμας δεν μπορεί να καλύψει την απώλεια», τόνισε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε, πρέπει από τώρα να στηριχθεί η αύξηση της εθνικής παραγωγής γάλακτος, διαφορετικά σε 15 – 20 χρόνια θα υπάρξει σοβαρό έλλειμμα. Η «Δωδώνη» πάντως είναι έτοιμη να ενώσει δυνάμεις με άλλες σοβαρές εταιρίες αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για να διατηρηθεί η εθνική παραγωγική ζώνη. Θα χρειαστεί φυσικά και η παρέμβαση της Πολιτείας, όπως είπε ο Διευθύνων Σύμβουλός της, με σοβαρά μέτρα κι όχι όπως εκείνα παλαιότερων εποχών.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ