Δύο δισ. ευρώ για αναπτυξιακές δράσεις στον αγροτικό τομέα!

on .

AGROTIKA SYSKEPSH 27 1 22

• Αναπτυξιακά και επενδυτικά προγράμματα ύψους δύο δισ. ευρώ σχεδιάζει να υλοποιήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέσα στη νέα χρονιά. Έμφαση θα δοθεί σε καίριους τομείς, όπως αυτός των Νέων Αγροτών, της Βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, των Σχεδίων Βελτίωσης κλπ.
Αυτό τονίστηκε σε σύσκεψη με τους αντιπεριφερειάρχες, υπευθύνους αγροτικής παραγωγής της χώρας που πραγματοποίησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, στην οποία προήδρευσε ο Υπουργός Αγροτ. Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός. Στη σύσκεψη μετείχαν οι Υφυπουργοί Γιώργος Στύλιος και Σίμος Κεδίκογλου, οι Γενικοί Γραμματείς του υπουργείου, οι Πρόεδροι του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.

Τι έγινε πέρυσι
Ο κ. Λιβανός στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του υπουργείου τη χρονιά που πέρασε υπενθυμίζοντας ότι το 2021 η κυβέρνηση στήριξε τους αγρότες με περίπου 1 δισ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας και τις φυσικές καταστροφές. Ειδικά για τις φυσικές καταστροφές (παγετό της άνοιξης και λοιπές ζημιές του έτους) ο ΕΛΓΑ πλήρωσε το 2021 σχεδόν 300 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις παραγωγών. Επίσης 5,5 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν από την κυβέρνηση στους ΤΟΕΒ που επλήγησαν από τον ΙΑΝΟ για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας τους.

Μέτρα για την κρίση
Ο κ. Λιβανός ανέφερε και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για να αμβλύνει τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «καλύψαμε το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο, επιδοτούμε τα αγροτικά τιμολόγια για τον Ιανουάριο κατά 50% του αυξημένου κόστους, έχουμε αναστείλει την καταβολή χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για τις αγροτικές επιχειρήσεις με μεσαία τάση εφαρμόζουμε από φέτος για πρώτη φορά μετά το 2016, την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, για τους συνεταιρισμένους παραγωγούς και τους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους, εκπληρώνοντας μια εμβληματική προεκλογική μας δέσμευση και μειώσαμε τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές στο 6% από 13%».

Οι στόχοι του 2022
Αναφερόμενος στους στόχους του υπουργείου για το 2022, ο Σπ. Λιβανός επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την παραγωγή, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στους ελέγχους σε όλο το φάσμα του πρωτογενούς τομέα, στην αγροτική εκπαίδευση, στην εξωστρέφεια και στον εκσυγχρονισμό και εξορθολογισμό των συστημάτων πληρωμών και ενισχύσεων.
Στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου για το 2022 εντάσσεται η υλοποίηση αναπτυξιακών και επενδυτικών προγραμμάτων με κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο ύψους 2 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 420 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για Νέους Αγρότες, τα 490 εκατ. για Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, τα 180 εκατ. για τα Σχέδια Βελτίωσης, τα 90 εκατ. για τη Δάσωση Γεωργικών Γαιών κλπ.
Επίσης ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση του επενδυτικού προγράμματος των αγροτικών υποδομών «Ύδωρ 2.0», ύψους 1,6 δισ. ευρώ και σε βάθος 25ετίας 4,2 δισ. ευρώ για 22 μεγάλα αρδευτικά έργα και φράγματα, στην εξυγίανση και εύρυθμη λειτουργία των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, μέσω της δημιουργίας νέου νομικού πλαισίου, στη θεσμική θωράκιση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, αλλά και στην προώθηση του project «Ελληνική Διατροφή» και την ένταξη αγροτών στα επιμελητήρια.

Υπεύθυνοι περιοχών
Ο Υπουργός πρότεινε στους αντιπεριφερειάρχες να θεσμοθετηθεί η συνάντησή τους ανά εξάμηνο. Όπως ανέφερε «στο υπουργείο έχουμε ήδη συγκροτήσει την Επιτροπή Ερημοποίησης και την Ομάδα κλιματικής κρίσης και φυσικών καταστροφών με τους δύο Υφυπουργούς, τους τρεις Γεν. Γραμματείς, τον ΕΛΓΑ, τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΕΛΓΟ». Σε αυτό το πλαίσιο ορίστηκαν υπεύθυνοι για τις διάφορες περιοχές της χώρας. Για Ήπειρο, Δυτική και Κεντρική Μακεδονία υπεύθυνος θα είναι ο Γιώργος Στύλιος, ο οποίος σε παρέμβασή του αναφέρθηκε στην υλοποίηση του προγράμματος νέων αγροτών καθώς και στα προγράμματα εγγειοβελτιωτικών έργων που λήγει το Μάιο και της αγροτικής οδοποιίας που λήγει τον Φεβρουάριο.