Η «Δωδώνη» κυρίαρχη στις εξαγωγές σε φέτα και χαλλούμι

on .

DODONH ERGOSTASIO FORTHGO

• Σ’ έναν από τους δυνατούς «παίκτες» στην αγορά της ελληνικής Γαλακτοβιομηχανίας εξελίσσεται η «Δωδώνη», τα προϊόντα της οποίας, με κορωνίδα της φέτα, κερδίζουν συνεχώς έδαφος εντός κι εκτός συνόρων.
Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο που η Ηπειρωτική γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», η πλειοψηφία των μετοχών της οποίας εδώ και λίγο καιρό πέρασε στο ισχυρό αμερικανικό fund CVC Capital Partners, κατέχει πλέον κομβική θέση στο χάρτη του κλάδου της γαλακτοβιομηχανίας.
Αν μάλιστα προστεθούν και τα δυο εργοστάσια που διαθέτει στην Κύπρο για χαλλούμι, τότε αντιλαμβάνεται κανείς γιατί η «Δωδώνη» βρίσκεται στην πρώτη θέση εξαγωγής ελληνικών τυριών σε 55 χώρες!
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Γ. Λαμπίρης στο «capital.gr», η στρατηγική της CVC είναι να διατηρήσει τις ισορροπίες στην αγορά σε επίπεδο ανταγωνισμού, επιλέγοντας επιχειρήσεις η δραστηριότητα των οποίων δεν συγκρούεται -αντιθέτως, συμπληρώνει- με εκείνη των ήδη υπαρχουσών δραστηριοτήτων της. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι, εκτός από τη «∆έλτα», η οποία αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη εταιρία εισκόμισης αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα, η CVC διάλεξε να προσθέσει μέσω εξαγοράς πλειοψηφικού πακέτου τη «∆ωδώνη», η οποία, με κύριο αντικείμενο δραστηριότητάς της τη φέτα, εισκομίζει κατά κύριο λόγο αιγοπρόβειο γάλα, γεγονός που εκ των πραγμάτων συμπληρώνει τον χάρτη με μια επιχείρηση που, εκτός από το φρέσκο γάλα, το γιαούρτι ή τα επιδόρπια γιαουρτιού όπως η «∆έλτα», διατηρεί κραταιά παρουσία στην παραγωγή και πώληση της φέτας…

Οι ισορροπίες…
Βλέποντας πλέον τις ισορροπίες όπως διαμορφώθηκαν - τονίζεται στο δημοσίευμα - θα διαπιστώσουμε ότι η «∆έλτα» έχει ισχυρή παρουσία στην ελληνική αγορά, ωστόσο περιορισμένη εξαγωγική δραστηριότητα σε σχέση με τη «∆ωδώνη». Με τη συνύπαρξη των δύο αυτών εταιριών δημιουργείται συμπληρωματικότητα στον εξαγωγικό τομέα σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τον τομέα δικτύων και καναλιών διάθεσης των προϊόντων με την ανάπτυξη και οικονομιών κλίμακας. Σε ό,τι αφορά το φρέσκο παστεριωμένο γάλα, η «∆έλτα» είναι ο μεγαλύτερος παίκτης στο αγελαδινό: Στη διάρκεια του 2020 διατηρούσε το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς σε αξία, με 24,8%.
Στον αντίποδα, η «∆ωδώνη» είναι η δεύτερη σε κατάταξη εταιρία από πλευράς μεριδίου πωλήσεων σε αξία στα τυποποιημένα μαλακά τυριά, ακολουθώντας την «Όπτιμα» της οικογένειας Παντελιάδη, που παράγει τη φέτα «Ήπειρος»… Η «∆ωδώνη» βέβαια δεν συμμετέχει στο μερίδιο της «∆έλτα» στο φρέσκο παστεριωμένο αγελαδινό γάλα, όπου δεύτερος παίκτης εκεί είναι τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος, Ροδόπη, Τυράς).

Το χαλλούμι της «Δωδώνης»
Σε όλα τα παραπάνω, εάν συνυπολογίσει κανείς την παρουσία της CVC και στο χαλλούμι, για την παραγωγή του οποίου η «∆ωδώνη» διαθέτει δύο εργοστάσια στην Κύπρο, μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος της διασποράς και των διαφορετικών πεδίων στα οποία έχει καταφέρει να ανοίξει τη βεντάλια του το fund. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι το χαλλούμι εξάγεται από τη «∆ωδώνη» σε περίπου 55 χώρες, σε όσες περίπου κατευθύνεται και η φέτα της γαλακτοβιομηχανίας μέσα από κοινά δίκτυα διάθεσης. Μάλιστα, για να μπορέσει κανείς να αντιληφθεί τη βαρύτητα που διαδραματίζει για τον τζίρο της «∆ωδώνη» το χαλλούμι, οι πωλήσεις του αντιπροσωπεύουν ποσοστό που ανέρχεται σε περίπου 40% επί του συνολικού κύκλου εργασιών της εταιρίας.