ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ: Επιδότηση 39 ευρώ σε νοικοκυριά και 65 ευρώ σε επιχειρήσεις

on .

DEH LOGARIASMOS 1

• Για όσο διάστημα η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση θα πλήττει την Ευρώπη, η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις με έκτακτα μέτρα, όπως αυτό της επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

Χθες, όπως ήδη είχε προαναγγελθεί, ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας ανακοίνωσε την επέκταση της επιδότησης και για τον μήνα Φεβρουάριο. Όπως ανέφερε από τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχουν διατεθεί 1,7 δισ. ευρώ για τη στήριξη της κοινωνίας από τις μεγάλες ανατιμήσεις στην ενέργεια, ενώ με τα νέες ενισχύσεις που ανακοινώθηκαν χθες το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων της Κυβέρνησης υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ. Για το ηλεκτρικό ρεύμα Και τον Φεβρουάριο λοιπόν η επιδότηση θα αφορά σε όλες τις παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο Ε1 (περίπου 4,2 εκατ. παροχές), ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου.

Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες κατανάλωσης ανά μήνα θα υπάρξει επιδότηση 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 kWh/μήνα ανέρχεται σε 39 ευρώ τον Φεβρουάριο. Για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου η μέση μηνιαία ενίσχυση είναι 51 ευρώ. Η συνολική αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά το Φεβρουάριο ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ. Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης παραμένει σε 65 ευρώ/ΜWh. Το σύνολο του μέτρου επιδότησης των επιχειρήσεων για τον Φεβρουάριο εκτιμάται σε 133 εκατ. ευρώ.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος υπενθυμίζει ότι από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 ισχύει και η αναστολή της πληρωμής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τη στήριξη των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση.

Για Φυσικό Αέριο

Όσον αφορά το φυσικό αέριο η κρατική επιδότηση τον Φεβρουάριο θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Αφορά σε 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου. Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα συνεχίσει να προσφέρει έκπτωση ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh, για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της και θα ζητήσουμε σε συνεργασία μαζί της να πράξουν το ίδιο και οι υπόλοιποι πάροχοι. Συνολικά, το όφελος για τα νοικοκυριά ανέρχεται σε 40 ευρώ ανά θερμική MWh τον Φεβρουάριο. Το συνολικό ύψος της επιδότησης από την Κυβέρνηση και τη ΔΕΠΑ για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου θα ανέλθει σε 47 εκατ. ευρώ για τον Φεβρουάριο.