Προς καθολική απαγόρευση φωτοβολταϊκών στο Ζαγόρι!

on .

FOTOBOLTAIKO PARKO

• Δεν θα εγκαταστήσει πάρκο φωτοβολταϊκών στα Άνω Πεδινά Ζαγορίου η Μητρόπολη Ιωαννίνων μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται, υπό μία όμως προϋπόθεση. Να υπάρξει καθολική απαγόρευση στην περιοχή για τέτοιου είδους υποδομές, δηλαδή να μην μπουν καθόλου φωτοβολταϊκά!
Αυτό έκανε γνωστό χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε διάφορα τρέχοντα ζητήματα, όπως ο παραλίμνιος πεζόδρομος – ποδηλατόδρομος, για τον οποίο είπε ότι δεν σχετίζεται ως έργο με την οριοθέτηση της λίμνης Παμβώτιδας, το Αγρόκτημα Κατσικά και η οδός Νιάρχου.

Τα φωτοβολταϊκά
Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται για το ενδεχόμενο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκου στα Άνω Πεδινά, ο Περιφερειάρχης ανέφερε χθες ότι έχει έλθει σε επικοινωνία με την Υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά, προκειμένου να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να μην επιτρέπει τέτοιου είδους υποδομές στην περιοχή που έχει προταθεί για ένταξη στα πολιτιστικά τοπία της UNESCO.
Η παρέμβαση, έγινε μετά τη δέσμευση του Μητροπολίτη Ιωαννίνων ότι δεν θα προχωρήσει σε υλοποίηση του σχεδίου του για εγκατάσταση Φ/Β πάρκου σε αγροτική περιοχή των Άνω Πεδινών, εφόσον υπάρξει καθολική απαγόρευση.

Ο ποδηλατόδρομος
Αναφερόμενος στο έργο του περιμετρικού ποδηλατόδρομου - πεζόδρομου της λίμνης Παμβώτιδας, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι υπάρχει μελέτη από την πρώην Κρατική Περιφέρεια Ηπείρου με εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, η οποία όμως χρειάζεται επικαιροποίηση σε ορισμένα σημεία, όπως, όσον αφορά στη διέλευση ενός μικρού τμήματος μέσα από τη λίμνη με εναέρια ξυλοκατασκευή στο ύψος της Μονής Ντουραχάνης, στις ναυταθλητικές εγκαταστάσεις ή και στην περιοχή της Ντραμπάτοβας, ώστε να μην συμπίπτει με επαρχιακές ή δημοτικές οδούς. Πρόσθεσε επίσης ότι αν υπάρχουν μικρά τμήματα που διέρχονται από ιδιοκτησίες, αυτά πρέπει να απαλλοτριωθούν.

Αγρόκτημα Κατσικά
Σχολιάζοντας την περίπτωση του Αγροκτήματος Κατσικά ο Αλ. Καχριμάνης διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια δεν κάνει καμία παρέμβαση χωρίς μελέτη και χωρίς τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, προσθέτοντας ότι μετά τον αναγκαίο καθαρισμό από τα βάτα και την καύσιμη ύλη, πρόκειται να εκπονηθεί αρχιτεκτονική μελέτη του χώρου στον οποίο και σήμερα υπάρχουν κτιριακές εγκαταστάσεις. Για το πρώην Κλειστό Ξιφασκίας, εξήγησε ότι σχεδιάζεται να τοποθετηθεί σε οικόπεδο που είναι χαρακτηρισμένο για αθλητισμό - τουρισμό και είναι σε μακρινή απόσταση από τη λίμνη.

Η οδός Νιάρχου
Τάχιστα προχωράει η κατασκευή της οδού Νιάρχου, υπογράμμισε χθες ο Περιφερειάρχης προσθέτοντας ότι είναι ένα έργο πολύ αναγκαίο γιατί στη συγκεκριμένη περιοχή κυκλοφορούν καθημερινά περί τους 20.000 πολίτες. Συνεχίζοντας, είπε, ότι κατασκευάζεται σύμφωνα με εγκεκριμένη μελέτη, η οποία πέρασε όλες τις νόμιμες διαδικασίες., αλλά και κρίθηκε και μέσα από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Πρόσθεσε δε ότι μικροδιορθώσεις μπορεί να γίνουν με τη σύμφωνη γνώμη των επιβλεπόντων μηχανικών, των μελετητών και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020», όχι όμως και αλλαγές που αλλάζουν ριζικά τη φιλοσοφία του έργου, όπως είναι και το αίτημα κατάργησης τους ανισόπεδου κόμβου στη συμβολή της Νιάρχου με την Περιφερειακή Οδό Ιωαννίνων.

Άλλες παρεμβάσεις
Αναφερόμενος στο μεγάλο έργο κατασκευής του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, ο κ. Καχριμάνης είπε χθες ότι η συμπλήρωση των απαιτούμενων στοιχείων, ώστε ο φάκελος του έργου να υποβληθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης για την έγκριση του τρόπου χρηματοδότησης βρίσκεται στο τελικό στάδιο.
Τέλος, αναφερόμενος στα Διοικητήρια Πρέβεζας και Άρτας ενημέρωσε ότι για το πρώτο έχει κατατεθεί η δεύτερη αίτηση στο Κ.Α.Σ. προκειμένου να δοθεί η τελική έγκριση. Όσον αφορά στο Διοικητήριο της Άρτας, ανέφερε ότι η μελέτη είναι σχεδόν έτοιμη και σε λίγο πρόκειται να σταλεί προς έγκριση στην Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων.