Βραβεία Best City Awards για δυο έργα της Περιφέρειας Ηπείρου

on .

komvos

• Τα «αργυρά» βραβεία Best City Awards που απονεμήθηκαν στην Περιφέρεια Ηπείρου για δύο έργα της, παρέλαβε ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης.
Όπως ήδη έγραψε ο «Π.Λ.» το ένα βραβείο απονεμήθηκε για τη νέα οδό Πλαταριάς- Συβότων και το δεύτερο για την ενεργειακή αναβάθμιση του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου.
Ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στα δύο έργα που προτάθηκαν από την Περιφέρεια και τα οποία βραβεύτηκαν σημείωσε, μεταξύ άλλων: «…το 2020 βραβεύτηκε η Περιφέρεια για το έργο Medinno, αλλά φέτος προτείναμε δύο αντιπροσωπευτικά έργα με διαφορετική φιλοσοφία: Το ένα, της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου της Περιφέρειας, για να στείλουμε ένα επίκαιρο μήνυμα προς την κοινωνία για την επιλογή που έχουμε πλέον για να περιορίσουμε το ενεργειακό κόστος που αποτελεί σήμερα το βασικό πρόβλημα νοικοκυριών, επιχειρήσεων, αγροτών.
»Το δεύτερο, η ανάπλαση της οδού Πλαταριάς- Συβότων, για να αναδείξουμε τις παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας που έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια Ηπείρου. Έργο, το οποίο συνδυάζεται με την αστική ανάπλαση ενός τουριστικού προορισμού, αλλάζοντας ολοκληρωτικά την εικόνα του παράλιου «μετώπου» σε μια περιοχή της Θεσπρωτίας με πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα…».
Η Οδός Πλαταριά - Συβότων
Το συγκεκριμένο έργο είχε προϋπολογισμό 3.750.000 ευρώ. Η διαμόρφωση της οδού περιλάμβανε την κατασκευή δύο κατευθύνσεων κίνησης με κεντρική νησίδα διαχωρισμού, πλάτους 1,5 μέτρου. Στις εξωτερικές οριογραμμές κατασκευάστηκαν πεζοδρόμια. Κατασκευάστηκαν επίσης δύο κυκλικοί κόμβοι με τους οποίους διευκολύνεται η αναστροφή των οχημάτων και αποτρέπεται η ανάπτυξη μεγάλων ταχυτήτων, που κατά το παρελθόν ήταν βασική αιτία τροχαίων ατυχημάτων. Τοποθετήθηκε επίσης σύγχρονος ηλεκτροφωτισμός και στα συμπληρωματικά έργα περιλαμβάνονταν αποχέτευση ομβρίων, κατασκευές τοίχων αντιστήριξης, ανακατασκευή τεχνικών κ.α.
Κατασκευάστρια του έργου ήταν η ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε., που αναδείχτηκε μετά από δημόσιο ανοιχτό διαγωνισμό.
Η ενεργειακή αναβάθμιση του Διοικητηρίου
Η ενεργειακή αναβάθμιση του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου είχε ενταχθεί στο Πρόγραμμα INTERREG IPA CBC «Ελλάδας – Αλβανίας με συνολικό προϋπολογισμό 959.511,72€. Οι κύριες παρεμβάσεις που έγιναν αφορούν τις εγκαταστάσεις: Νέου συστήματος θέρμανσης- ψύξης υψηλής ενεργειακής απόδοσης, εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος γήινων εναλλακτών για τη λειτουργία γεωθερμικής αντλίας, εργασίες περιβαλλοντικής ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου των πεζοδρομίων που περιλαμβάνει πεζοδρόμηση, φύτευση πρασίνου εξωτερικό φωτισμό, κ.α., εγκατάσταση αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος, εγκατάσταση θερμομόνωσης στην περιοχή τύλιξης των ρολών στην ερωτερική τοιχοποιία.
Το έργο υλοποιήθηκε από την Α.Π. ΛΑΜΠΡΗΣ Ο.Ε., η οποία αναδείχτηκε ανάδοχος μέσω ανοικτού Δημόσιου Διαγωνισμού.