Ένα ακόμη ΟΧΙ χθες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού στην Ήπειρο!

on .

FOTOBOLTAIKO PARKO

• Η πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση που τροφοδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, εκτοξεύοντας τις τιμές σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ρεύμα, έφερε και πάλι στο προσκήνιο την ανάγκη ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα μας, επιταχύνοντας τέτοιου είδους επενδύσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν το ενεργειακό δυναμικό της Ελλάδος.
Ωστόσο, απ’ ότι φαίνεται δεν πρόκειται για εύκολη υπόθεση. Αντίθετα, συχνά καταγράφονται αντιδράσεις από τοπικούς φορείς που συμφωνούν με την φιλοσοφία των ΑΠΕ, αρκεί να μην αναπτυχθούν στην περιοχή τους!..
Όπως και να’χει, για την χωροθέτηση τέτοιων έργων θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής όπως για παράδειγμα η περίπτωση του Ζαγορίου που προσπαθεί να ενταχθεί στα μνημεία της UNESCO, γι’ αυτό και «σκόνταψε» η κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων.
Ένα ακόμη ΟΧΙ…
«Φρένο» στην εγκατάσταση ενός ακόμη φωτοβολταϊκού σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας έβαλε χθες η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, γνωμοδοτώντας αρνητικά επί του περιεχομένου φακέλου Μ.Π.Ε. που αφορούσε έργο συνολικής ισχύος 40 MW στη θέση «Κάτω Βλάχα» στις Δ.Ε. Κρανέας και Θεσπρωτικού του Δήμου Ζηρού.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης υπογράμμισε πως με βάση την υπηρεσιακή γνωμοδότηση, εκφράζεται προβληματισμός για τη βαρύτητα του έργου στην χωροθετούμενη περιοχή, καθώς λόγω του πλήθους των φωτοβολταϊκών γεννητριών και της εκτεταμένης σκίασης του εδάφους θα επηρεαστεί το μικροκλίμα της περιοχής, υπάρχει ενδεχόμενο (από εκχερσώσεις, εκσκαφές κλπ) μεταβολής της υδρολογίας της περιοχής, ενώ λόγω της έκτασης και της απαιτούμενης περίφραξης θα καταληφθούν ή και θα αποκλειστούν λειτουργικοί βοσκότοποι.
Θετικές γνωμοδοτήσεις…
Στην χθεσινή συνεδρίαση η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά επί των φακέλων Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) έργων που αφορούν:
• Στη λειτουργία χερσαίας μονάδας υδατοκαλλιέργειας στο Δήμο Ν. Σκουφά, η οποία περιλαμβάνει: α) εντατική καλλιέργεια χελιών (σε κλειστό κύκλωμα), β) εντατική καλλιέργεια πέστροφας (σε ανοιχτό κύκλωμα), γ) πρότυπη πιλοτική μονάδα καλλιέργειας τιλάπιας- λαβρακιού, δ) συσκευαστήριο μεταποιητήριο νωπών ιχθύων, ε) εκκολαπτήριο πέστροφας, στ) υδρογεωτρήσεις και λοιπά συνοδά έργα υποστηρικτικών/ βοηθητικών εγκαταστάσεων και την τροποποίηση αυτής, ως προς τις δυναμικότητες της καλλιέργειες χελιών και πέστροφας καθώς και την εισαγωγή νέου μη ενδημικού είδους χελιού (Anguilla mossambica).
• «Ίδρυση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 39.000 πτηνών πάχυνσης (156 ισοδύναμα), η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στη θέση «Καμπόπουλο» του Δ. Ζίτσας.
• «Ίδρυση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 7.400 ινδιάνοι (γαλοπούλες), με υδρογεώτρηση, στη θέση «Αμπάρια Τσερόπολις», της Τ.Κ. Ριζοβουνίου, του Δ. Ζηρού. Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι ο κος Χρήστος Μάρης.
• Λειτουργία υφιστάμενου αστικού πάρκου-βορείου τμήματος χερσαίας ζώνης λιμένα Ηγουμενίτσας (από παλαιό λιμένα έως τις εγκαταστάσεις ΤΕΙ), Δ.Ε. Ηγουμενίτσας.
***
Επίσης εγκρίθηκαν οι Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Περιφερειακού Προγράμματος Ηπείρου 2021-2027, του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου 2021-2025, του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 2021-2025, του Προγράμματος Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας 2021-2027 και του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας 2021-2025.