Επιβολή πλαφόν στις αυξήσεις επαγγελματικών μισθώσεων

on .

ENOIKIAZETAI ROLA 2

• Κάθε διαθέσιμο μέσο για να προστατευθεί ο καταναλωτής από οποιοδήποτε φαινόμενο αισχροκέρδειας, θα επιστρατεύσει η Κυβέρνηση, όπως ανέφερε χθες μιλώντας στη Βουλή ο Υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης. Πιο συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι, λόγω των έκτακτων συνθηκών θα εισαχθεί διάταξη που θα θέτει πλαφόν 3% στις αυξήσεις επαγγελματικών μισθώσεων από 1-1-2022 και μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις πιέσεις που δέχονται από τον «εισαγόμενο κυρίως πληθωρισμό».

Ας σημειωθεί ότι το «πάγωμα» των τιμών των ενοικίων είχαν ζητήσει με επιστολές τους στον κ. Γεωργιάδη, εμπορικοί σύλλογοι απ' όλη τη χώρα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην αγορά. Μια ακόμη ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα επιτρέπει την δημοσιοποίηση των επωνυμιών επιχειρήσεων στις οποίες επιβάλλεται πρόστιμο για αισχροκέρδεια.

Κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων: «θα φέρουμε διάταξη, κατά πρότυπα της διάταξης λόγω covid, για να μπορεί η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή να δημοσιοποιεί τις επωνυμίες των επιχειρήσεων στις οποίες επιβάλλονται πρόστιμα για λόγους αισχροκέρδειας.

Πάντα θα υπάρχει επιφύλαξη της όποιας δικαστικής απόφασης της διοικητικής αυτής πράξεως από το δικαστήριο. »Όμως αυτήν τη στιγμή, για μένα την ώρα του πολέμου, η αισχροκέρδεια είναι μαυραγοριτισμός.

Είμαστε σε εποχή που δεν μπορεί κανένας να βγάζει περισσότερο κέρδος, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι υπάρχει παγκόσμιος πληθωρισμός και ότι υπάρχει πολύ μεγάλη εισαγόμενη ακρίβεια και πάνω σε αυτό να πατάει για να κερδίζει περισσότερα χρήματα». Παράλληλα σημείωσε ότι ήδη οι έλεγχοι έχουν ενταθεί και αποδίδουν.