Η γιαννιώτικη Natech με την Πειραιώς «γέννησαν» την πρώτη ψηφιακή τράπεζα

on .

PSIFIAKH TRAPEZA

• Γεγονός θα είναι σε λίγο καιρό η πρώτη ανεξάρτητη ψηφιακή τράπεζα της χώρας. Πρόκειται για μια στρατηγική κοινοπραξία της Γιαννιώτικης εταιρίας Natech και της Τράπεζας Πειραιώς με στόχο τη δημιουργία καινοτόμου, ανεξάρτητης BankTech, που θα εστιάζει στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες των καταναλωτών.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Natech Θανάσης Ναυρόζογλου σχολιάζοντας το νέο αυτό εγχείρημα αναφέρει, μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του στην ιστοσελίδα της εταιρίας: «Βασιζόμενοι στο τρέχον χαρτοφυλάκιό μας, η νέα ψηφιακή τράπεζα θα αφορά τόσο σε καταναλωτές όσο και σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, σε Ελλάδα και Ευρώπη, μέσω μιας αμιγώς ψηφιακής εμπειρίας…». 

Μάλιστα πριν λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι επικεφαλής της νέας ψηφιακής τράπεζας θα είναι ο κ. Δημήτρης Λιτσικάκης, προερχόμενος από τον χρηματοοικονομικό όμιλο της deVere και με σημαντική προϋπηρεσία στον χώρο της τεχνολογίας και του χρηματοοικονομικού τομέα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του capital.gr τα γραφεία και η διοίκηση της νέας ψηφιακής τράπεζας θα είναι στην Αθήνα, ωστόσο η έδρα θα βρίσκεται στα Γιάννενα, όπου αναπτύσσεται εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια μέσα στο γνωστό τεχνολογικό hub. Το τεχνολογικό πάρκο των Ιωαννίνων έχει γίνει πόλος έλξης μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών και των λεγόμενων big four συμβουλευτικών εταιρειών (Deloitte, EY, PwC, KPMG), που αναπτύσσουν λογισμικό για τρίτες επιχειρήσεις και για τον χρηματοοικονομικό κλάδο. 

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει παρουσιάσει η Πειραιώς, μέσα στους επόμενους μήνες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι προσλήψεις για τη βασική ομάδα και οι σχετικές διαδικασίες για τη λειτουργία της νέας ψηφιακής τράπεζας, όπως πολιτικές, επωνυμία, προϊόντα κ.λπ. Όλα αυτά θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο γ’ τρίμηνο. 

Αμέσως μετά, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 αναμένεται η άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος και ο δεύτερος γύρος χρηματοδότησης για την ενίσχυση των κεφαλαίων του νέου σχήματος. Συνολικά στη διετία θα απαιτηθούν επενδύσεις περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Η ψηφιακή τράπεζα θα δώσει έμφαση στο digital onboarding, στην δυνατότητα πώλησης χρηματοοικονομικών προϊόντων σε τρίτες επιχειρήσεις (banking-as-a-service) και δάνεια λιανικής, εστιασμένα στα καταναλωτικά, αλλά με τη μορφή «αγόρασε τώρα, πλήρωσε αργότερα» (buy-now-pay-later ή BNPL), όπως και άλλα προϊόντα λιανικής τραπεζικής κυρίως προς νέους και εξοικειωμένος με την τεχνολογία.

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 αναμένεται η πλήρης λειτουργία της ως ανεξάρτητη ψηφιακή τράπεζα, με στόχο τη δημιουργία εσόδων άνω των 50 εκατ. ευρώ μέχρι το 2025 και απόκτηση 1 εκατ. πελατών από την Πειραιώς που θα επιφέρει ελάφρυνση του δικτύου της Τράπεζας κατά 25%.