Με το «Εξοικονομώ» οι ανακαινίσεις παλιών σπιτιών έχουν… πάρει φωτιά!

on .

EKSOIKONOMO

• Σημαντικό χρηματοδοτικό «εργαλείο» για την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών, σε μια περίοδο που η ακρίβεια σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της, αποτελεί το πρόγραμμα «Εξοικονομώ». 

Παρά τις κατά καιρούς δυσκολίες που παρουσιάζονται – κυρίως γραφειοκρατικές – πολλοί είναι εκείνοι που εάν δεν υπήρχε το πρόγραμμα δεν θα μπορούσαν να προβούν σε καμία εργασία στις κατοικίες τους. Ιδιαίτερα τώρα που μια ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών, θα συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του ενεργειακού κόστους. Μια βόλτα να κάνει κανείς στην πόλη των Ιωαννίνων και θα δει ότι το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει… φωτιά οι ανακαινίσεις διαμερισμάτων σε παλιές κυρίως πολυκατοικίες. Φυσικά δεν είναι μόνο οι πολίτες που επωφελούνται από το πρόγραμμα, αλλά και μια σειρά επαγγελμάτων του τεχνικού – κατασκευαστικού κλάδου τα οποία λόγω τόσο της οικονομικής κρίσης, όσο και στη συνέχεια του κορωνοϊού βρισκόταν σε… χειμερία νάρκη διαρκείας!

 Εντάσσονται και οι επιλαχόντες

Τα καλά νέα για το «Εξοικονομώ 2021» ήρθαν χθες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος που ανακοίνωσε ότι εντάσσονται ως καταρχήν επιλέξιμοι και οι 47.433 επιλαχόντες.

Ο προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ 2021» αυξάνεται κατά 591,7 εκατ. ευρώ και ανέρχεται συνολικά σε 1,2 δισ. ευρώ (ποσοστό αύξησης 94%). Συνολικά οι δικαιούχοι του Προγράμματος είναι πλέον 87.578 νοικοκυριά. Όσοι από τους δικαιούχους έχουν ολοκληρωμένη ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου μπορούν να ξεκινήσουν τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, που σχετίζονται με το ποσοστό της δικής τους συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Όπως αναφέρει το υπουργείο το «Εξοικονομώ 2021» είναι το πρώτο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων με ξεχωριστό προϋπολογισμό για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Αυτή η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων αυξάνεται κατά 81,8 εκατ. ευρώ κι αφορά σε 5.890 νοικοκυριά. Έτσι οι συνολικά 14.246 πιο ευάλωτοι συμπολίτες ενισχύονται με 201,8 εκατ. ευρώ.

Οι νέες λίστες με τα ονόματα των επιλαχόντων θα επικαιροποιηθούν αμέσως μόλις βγει ο νέος οδηγός του προγράμματος.

Ο Κ. Σκρέκας 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, σε δήλωσή του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ανταποκρινόμαστε στο μεγάλο ενδιαφέρον των ελληνικών νοικοκυριών για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» και σήμερα εντάσσουμε σε αυτό, το σύνολο των επιλαχόντων τους οποίους μετατρέπουμε σε δικαιούχους. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για στήριξη της κοινωνίας με κάθε τρόπο στους πολύ δύσκολους καιρούς πού περνάμε και παράλληλα μειώνουμε την κατανάλωση ενέργειας και προστατεύουμε το Περιβάλλον».