Δυο Ηπειρωτικές Βιομηχανίες πρωταγωνιστούν στην ελληνική αγορά εμφιαλωμένου νερού!

on .

EMFIALOMENA NERA

 Και δυο Ηπειρωτικές βιομηχανίες, η ΒΙΚΟΣ ΑΕ και η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ πρωταγωνιστούν στην ελληνική αγορά εμφιαλωμένου νερού, αποσπώντας συχνά βραβεία σε ελληνικούς και ξένους διαγωνισμούς, ενώ παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες ακολουθούν σταθερά μια ανοδική πορεία, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη της περιοχής μας.

Στην ελληνική αγορά εμφιαλωμένου νερού δραστηριοποιούνται πάνω από 70 μεγάλες και μικρότερες εταιρίες και όπως αναφέρει σε ενδιαφέρον αφιέρωμα στο businessnews.gr η Μαρία Μπακοπούλου, οι  περισσότερες από αυτές δραστηριοποιούνται τόσο στη λιανική, όσο και στη Horeca, η οποία με το άνοιγμά της μετά την πανδημία και την άνοδο του τουρισμού καταφέρνει να αποσπάσει εκ νέου μεγάλο κομμάτι της πίτας των κερδών.

Η γκάμα των εταιριών είναι μακρά και πιάνει όλες τις περιοχές της Ελλάδος: ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ (Ζαγόρι), ΒΙΚΟΣ, ΑΗΒ Group (Θεόνη), Nestle Hellas (ΚΟΡΠΗ), Σ. Μεντεκίδης Α.Ε. (Διός, Σέλι), Δίρφυς, Coca Cola 3E (Αύρα), Ζαρός, Σαμαριά, Σουρωτή είναι μόνο κάποιες από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται τις τελευταίες δεκαετίες στο χώρο, σε μια αγορά που υπολογίζεται, την τρέχουσα χρονιά, κοντά στα 430 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, όπως τονίζεται το 2022 αναδείχθηκε μία από τις πιο «καρποφόρες» χρονιές σε ό,τι αφορά την κινητικότητα στις εταιρείες και τις επενδύσεις.

Η ΒΙΚΟΣ Α.Ε.

Όσον αφορά την ΒΙΚΟΣ Α.Ε. μια σημαντική επένδυση, ύψους 22 εκατ. ευρώ βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόκειται για τη νέα υπερσύγχρονη μονάδα στο Καλπάκι του Δήμου Πωγωνίου, που θα περιλαμβάνει δύο γραμμές παραγωγής (γυαλί και can), της κορυφαίας γερμανικής εταιρείας KRONES και η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία μέσα στο Φθινόπωρο. 

Η νέα εγκατάσταση έρχεται μετά την ολοκλήρωση ενός επίσης μεγάλου επενδυτικού πλάνου, ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, την τελευταία πενταετία και αποτελεί συνέχεια της μεθοδικής στρατηγικής εξέλιξης και ανάπτυξης που ακολουθεί με συνέπεια η εταιρεία.

Η νέα μονάδα έχει δυνατότητα να παράγει 42.000 αλουμινένιες συσκευασίες (cans) ανά ώρα και 20.000 γυάλινες φιάλες ανά ώρα. Η νέα παραγωγή έρχεται να προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα (359.000 ανά ώρα) φτάνοντας τη συνολική δυναμικότητα της εταιρείας στις 421.000 φιάλες ανά ώρα, που την καθιστά κορυφαία στη χώρα.

Με την ολοκλήρωση της νέας μονάδας η συνολική επιφάνεια των κτηριακών εγκαταστάσεων της εταιρείας θα ξεπερνούν τα 87.000 τ.μ., ενώ, επί της ουσίας, η συγκεκριμένη επένδυση συνιστά ένα ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα της εταιρείας στην αγορά Ho.Re.Ca, η οποία είναι πολλά υποσχόμενη λόγω του τουρισμού. Θα δώσει, δε, έμφαση στα γυάλινα μπουκάλια, τόσο νερού, όσο και αναψυκτικών, τα οποία, κατά κύριο λόγο, δίδονται σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εστίασης.

Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ

Σε πορεία ανάπτυξης βρίσκεται και η άλλη μεγάλη βιομηχανία του κλάδου, η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ, η οποία έχει καταρτίσει επενδυτικό πλάνο ύψους 25 εκατ. ευρώ που βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2025. 

Πέραν της εξαγοράς της εταιρείας εμφιάλωσης νερού ΖΗΡΕΙΑ ΕΠΕ, επενδυτική κίνηση που έλαβε χώρα τους προηγούμενους μήνες, το πλάνο περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της, την αγορά νέων μηχανημάτων, τη δημιουργία επιπλέον αποθηκευτικών εγκαταστάσεων, την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών της συστημάτων κ.ά.

Εξάλλου, η συνεργασία της εταιρείας με τη γαλλική DANONE WATERS, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμφιαλωμένου νερού στον κόσμο, από 1ης Ιανουαρίου 2022 ήρθε να επισφραγίσει την ενίσχυση της κατηγορίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η εταιρεία έχει αναλάβει από την αρχή της χρονιάς την αποκλειστική διανομή, εμπορία, merchandising και marketing των κορυφαίων προϊόντων Evian και Ferrarelle.

Επιπλέον, η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ διεύρυνε ακόμα περισσότερο το χαρτοφυλάκιό της, αναλαμβάνοντας την εμπορία και διακίνηση του συνολικού προϊοντικού χαρτοφυλακίου της Green Cola Hellas A.E., μέσα από τη στρατηγική τους συνεργασία, η οποία αναμένεται να την ενισχύσει ακόμα περισσότερο στο εξωτερικό.