Διεθνής διάκριση για το κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής

on .

PINDOS

Μία ακόμη διεθνή διάκριση έλαβε ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Πίνδος», αυτή τη φορά για το κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής. 

Ανάμεσα στις καλύτερες επιστημονικές ανακοινώσεις που παρουσιάστηκαν από νέους ερευνητές στο 7ο Mediterranean Poultry Summit (ΜPS), ένα από τα κορυφαία Συνέδρια στον τομέα  της πτηνοτροφίας για το 2022, διακρίθηκε το έργο της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την επιστημονική ομάδα ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ.

Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν αποτελέσματα επιστημονικής έρευνας σχετικά με τα ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τη διατροφική αξία και τους αντιοξειδωτικούς βιοχημικούς δείκτες του κρέατος κοτόπουλου ελεύθερης βοσκής. Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «Π.Ι.Ν.Δ.Ο.Σ.»: «Πρωτοποριακοί Ιχνηλάτες ως Νέοι Δείκτες Ορισμού Συστημάτων Ελεύθερης Βοσκής» με Επιστημονικό υπεύθυνο τον Ομότιμο Καθηγητή Βιοχημείας κ. Δημόκριτο Τσουκάτο. 

Υψηλή διατροφικής αξίας πρόταση...

Τα ευρήματα  της έρευνας αποδεικνύουν πως το σύστημα ελεύθερης βοσκής βελτιώνει την απόδοση ανάπτυξης, ενισχύει την ποιότητα του κρέατος και παρέχει καλύτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά στο σύστημα παραγωγής. Επιπλέον, η προσθήκη φυτικών εκχυλισμάτων στη δίαιτα του κοτόπουλου ελεύθερης βοσκής μπορεί να βελτιώσει την υγεία, την απόδοση και την ποιότητα του κρέατος, προσφέροντας μια υψηλής διατροφικής αξίας πρόταση στον καταναλωτή και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στη γεύση.

Η Πίνδος έχει αναδειχθεί ηγέτης στην έρευνα και στην καινοτομία στον κλάδο της πτηνοτροφίας, υποστηρίζει τους νέους επιστήμονες, μετατρέποντας τη γνώση και τα ευρήματα σε γευστικά προϊόντα κοτόπουλου. Ταυτόχρονα υλοποιεί και αντίστοιχα έργα εφαρμοσμένης βιομηχανικής έρευνας, με αποτέλεσμα να έχει αναδειχτεί σε σημαντικό πυλώνα έρευνας και ανάπτυξης συνολικά στον κλάδο της παραγωγής τροφίμων. Βασικός στόχος, όπως επισημαίνεται, είναι η συνεχής βελτίωση της ποιότητας και της διατροφικής αξίας των προϊόντων της, με σεβασμό στην ασφάλεια του καταναλωτή αλλά και την ευζωία των πουλερικών.

Η  έρευνα συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ελληνικούς εθνικούς πόρους μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, στο πλαίσιο της πρόσκλησης Έρευνα – Δημιουργία – Καινοτομία.