Πιστώνεται στους λογαριασμούς αγροτών η επιστροφή ΕΦΚ για το πετρέλαιο κίνησης

on .

AGROTHS TRAKTER

Αυξημένο κατά 10 εκατ. ευρώ (από 60 εκατ. στα 70 εκατ. ευρώ) είναι το ποσό που θα πιστωθεί άμεσα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών, στα πλαίσια της επιστροφής του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης για αγροτική χρήση.

Όπως έγινε γνωστό χθες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η απόφαση σχετικά με τα κριτήρια που θα ισχύσουν δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και άμεσα θα ξεκινήσουν οι πληρωμές στους δικαιούχους. 

Πρόκειται για μια σημαντική ενίσχυση, η οποία αν και αρχικά είχε προγραμματιστεί για το Νοέμβριο, δίνεται νωρίτερα, καθώς η πίεση του αυξημένου κόστους παραγωγής οδηγεί σε αδιέξοδο τους ανθρώπους του κλάδου! Ας σημειωθεί ότι επιστροφή του ΕΦΚ είχε καταβληθεί για τελευταία φορά το 2016.

Οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με την απόφαση δικαιούχοι είναι όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες – φυσικά πρόσωπα, που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων έως την 15η Ιουλίου 2022 και έχουν υποβάλλει Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης για τα έτη 2021 και 2022. Όπως προβλέπει η απόφαση, το ποσό που δικαιούται κάθε αγρότης θα πιστωθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό, χωρίς να απαιτείται η υποβολή οποιουδήποτε δικαιολογητικού.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσό της επιστροφής υπολογίζεται με βάση τις μέγιστες ποσότητες κατανάλωσης πετρελαίου ανά αγρότη, ανάλογα με τα στρέμματα και το είδος της καλλιέργειας ή το ζωικό κεφάλαιο που κατέχει.

Η επιστροφή του ΕΦΚ αφορά στο 50% αυτών των ποσοτήτων πετρελαίου και υπολογίζεται εφαρμόζοντας το συντελεστή 0,41 ευρώ ανά λίτρο.

 Τα ποσά που θα καταβληθούν, μετά από κυβερνητική απόφαση, είναι ακατάσχετα και δε συμψηφίζονται με επιστρεπτέα ποσά οφειλών προς το Δημόσιο.

Ο Γ. Γεωργάντας 

Σε δήλωσή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντάς ανέφερε σχετικά: «Η κυβέρνηση με συνέπεια υλοποιεί τις αποφάσεις της για στήριξη των πολιτών και ιδιαίτερα των παραγωγών στον πρωτογενή τομέα. Η απόφασή μας να βρισκόμαστε στο πλευρό των αγροτών μας, ιδιαίτερα αυτήν την δύσκολη περίοδο, είναι αδιαπραγμάτευτη. Στηρίζοντας τον Έλληνα αγρότη, στηρίζουμε την ελληνική περιφέρεια και την ελληνική κοινωνία».