Μέτρα πραγματικής στήριξης για να επιβιώσουν οι μικρομεσαίοι

on .

LEFTA KOMPIOYTER

• Μέτρα πραγματικής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επιστημόνων – ελεύθερων επαγγελματιών για να βγει ο δύσκολος χειμώνας που βρίσκεται προ των πυλών, ζητούν από την Πολιτεία οι Πρόεδροι της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος, του Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, της Ολομέλειας Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος και της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες, εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για τη μέχρι σήμερα αντιμετώπιση από την Κυβέρνηση των οικονομικών και θεσμικών ζητημάτων που τους απασχολούν και επισήμαναν τα σημαντικά προβλήματα των κλάδων τους, ζητώντας την άμεση επίλυσή τους. 

Με διττή στόχευση

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου (ΕΕΑ) Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου τα μέτρα αυτά θα πρέπει να έχουν διττή στόχευση: μείωση των τιμών και της ενέργειας και γενικότερα προϊόντων και υπηρεσιών και παράλληλα ενίσχυση των επιχειρήσεων ώστε επιβιώνοντας σήμερα, να έχουν προοπτικές ανάπτυξης αύριο. 

Συνοπτικά τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα είναι:

- Να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή της ενέργειας,

- Να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα,

- Να μειωθεί ο ΦΠΑ σε βασικά αγαθά από το 13% στο 6%,

-Να θεσπιστούν 120 δόσεις για το σύνολο των οφειλών, ώστε να αποφευχθεί ένα μαζικό κύμα χρεοκοπιών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου πολύ σημαντική σχετικά με το «αύριο» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι η κατεύθυνση των πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και προς αυτές, οι οποίες μέχρι και αυτή την στιγμή παραμένουν αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα. «Όσο δεν ενισχύεται η ρευστότητα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, τόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι για αυτήν. Σε καμία οικονομία του κόσμου δεν μπορεί να «ανθίσει» η επιχειρηματική δραστηριότητα με επιχειρήσεις που βρίσκονται μακριά από χρηματοδοτικά εργαλεία», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. 

Η ΓΣΕΒΕΕ

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι: «Ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται εκτός της κύριας κυβερνητικής στόχευσης σχετικά με την καταπολέμηση των επιπτώσεων της ακρίβειας και αυτό το τμήμα είναι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Τα κυβερνητικά μέτρα κινήθηκαν σε προεκλογικούς ρυθμούς με ένα σημαντικό μέρος των εξαγγελιών να έχει επιδοματικό χαρακτήρα, ενώ στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν τόλμησαν δομικού χαρακτήρα παρεμβάσεις...». Και σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «οι κυβερνητικές εξαγγελίες δεν άγγιξαν  πολύ κρίσιμα θέματα της αγοράς όπως η ρύθμιση χρέους προς τον ιδιωτικό τομέα, το Δημόσιο και τις τράπεζες ή η ενίσχυση της ρευστότητας ή τα αυξανόμενα λειτουργικά κόστη και κόστη πρώτων υλών των επιχειρήσεων».

Οι δικηγόροι

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δικηγορικός κλάδος ανέπτυξε ο Πρόεδρος της Ολομέλειας Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός (πρόεδρος ΔΣΑ) αναφέροντας μεταξύ άλλων, ότι «έγιναν 300.000 λιγότερες δικηγορικές πράξεις το 2020 σε σύγκριση με το 2019, 100.000 λιγότερες το 2021 και ήδη μέχρι 30/9 υπολείπονται κατά  460.000 το 2022». Παράλληλα ζήτησε:

-Αναστολή αύξησης ασφαλιστικών εισφορών για το 2023,

- Κατάργηση ή αναλογική μείωση του τέλους επιτηδεύματος,

-Εφαρμογή της μνημονιακής δέσμευσης για απαλλαγή του ΦΠΑ ως τις 25.000 ευρώ,

- Χορήγηση κινήτρων σε νέους επαγγελματίες, μέσω ΕΣΠΑ για δημιουργία ατομικών επιχειρήσεων ή εταιρειών,

- Επιβολή πιστοποιητικού βαρών στις εμπράγματες δίκες,

- Χορήγηση επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του κανονισμού παροχών του ΕΦΚΑ. 

Οι συμβολαιογράφοι

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος (ΣΣΕΑΠΑΔ) Γεώργιος Ρούσκας επισήμανε ότι:

- Ως προς τις ασφαλιστικές εισφορές θα πρέπει να επανεξεταστεί από την Κυβέρνηση η αύξησή τους από 01.01.2023 κατά 10% σύμφωνα με τον ασφαλιστικό νόμο «Βρούτση», λόγω τιμαριθμικής προσαρμογής, καθώς ήδη αρκετοί ασφαλισμένοι αδυνατούν να   εκπληρώσουν τις υπάρχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους.

- Ως προς τους φορολογικούς συντελεστές θα πρέπει τουλάχιστον να εξισωθούν με αυτές των επιχειρήσεων. Δεν μπορεί οι επιχειρήσεις να έχουν ευνοϊκότερους συντελεστές.

- Ως προς τους πλειστηριασμούς, θα πρέπει, επιτέλους, η Πολιτεία να θεσπίσει κριτήρια για τον ορισμό της πρώτης κατοικίας, καθώς και για τον ακριβή ορισμό της «ευαλωτότητας» του οφειλέτη.

- Ως προς το τέλος επιτηδεύματος, πρόκειται για φόρο που πρέπει να καταργηθεί καθώς επιβάλλεται ανεξαρτήτως εισοδήματος και φοροδοτικής ικανότητας. 

-Ως προς την ψηφιοποίηση, ο Έλληνας Συμβολαιογράφος, στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής   διακυβέρνησης έχει επωμιστεί το βάρος πλήθους εργασιών και αρμοδιοτήτων του Ελληνικού Δημοσίου.  

Οι Δικαστικοί Επιμελητές 

Από την Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος, η Γεν. Γραμματέας κ. Βουζούκη εκπροσωπώντας τον πρόεδρο κ. Νικόλαο Γιάννη ζήτησε μεταξύ άλλων:

- Τη θέσπιση 120 δόσεων  για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές,

- Την αύξηση των αμοιβών των δικαστικών επιμελητών.