Έργα εκσυγχρονισμού της ΔΕΥΑΙ «ώριμα» για χρηματοδότηση

on .

BIOLOGIKOS KATHARISMOS 1

Στη λίστα των προκριθέντων φορέων για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνεται η ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, με τις δύο προτάσεις που είχε υποβάλλει τον περασμένο Μάρτιο, με τον συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 18 εκ. ευρώ. 

Πρόκειται για έργα που αφορούν το βιολογικό καθαρισμό, τα αντλιοστάσια ακαθάρτων και την ξήρανση της λυματολάσπης. Η επικαιροποίηση των Τεχνικών Δελτίων έγινε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της περασμένης Παρασκευής, ενώ η Επιχείρηση υπενθυμίζει ότι έχει υποβάλλει και άλλες προτάσεις για το πόσιμο νερό. 

Αναλυτικά τα έργα που -εκτός απροόπτου- θα χρηματοδοτηθούν είναι τα εξής:

α) «Κατασκευή Μονάδας Ηλιακής Ξήρανσης Ιλύος της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων». Το έργο έχει προϋπολογισμό 9 εκ. ευρώ (συν ΦΠΑ) και στόχο έχει την επεξεργασία της λυματολάσπης η οποία παράγεται στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού. Η ξήρανση θα γίνεται μέσα σε ειδικά θερμοκήπια και στη συνέχεια θα μπορεί να διατίθεται στη γεωργία ως εδαφοβελτιωτικό. Με τον τρόπο αυτό θα σταματήσει η ΔΕΥΑΙ να πληρώνει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε εξωτερικούς συνεργάτες για την αποκομιδή, επεξεργασία και εναπόθεση της παραγόμενης λυματολάσπης σε κατάλληλους χώρους.   

β) «Αποκατάσταση και αναβάθμιση υφιστάμενων βασικών υποδομών λυμάτων της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων». Το έργο έχει προϋπολογισμό 9 εκ. ευρώ (συν ΦΠΑ) και περιλαμβάνει:

β1) Την ανάπτυξη αυτόματου συστήματος ενεργειακής αναβάθμισης των αντλιοστασίων λυμάτων της ΔΕΥΑΙ με την τοποθέτηση ηλεκτρικών πινάκων και αντλιών τελευταίας τεχνολογίας. Με τον εκσυγχρονισμό της πλειοψηφίας των αντλιοστασίων ακαθάρτων υδάτων της πόλης και τον νέο εξοπλισμό θα υπάρχει η δυνατότητα ενιαίου τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού όλων των αντλιοστασίων λυμάτων και άμεσης επέμβασης σε περιπτώσεις ανάγκης.

β2) Την αποκατάσταση και αναβάθμιση της λειτουργίας παλαιών μονάδων της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων των Ιωαννίνων. Σε συνδυασμό με την επέκτασή του, οι εργασίες της οποίας προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, η πόλη θα αποκτήσει μια σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων η οποία θα θωρακίσει το περιβάλλον για την επόμενη εικοσαετία τουλάχιστον.