Επιφυλακτικοί οι καταναλωτές με το «καλάθι του νοικοκυριού»

on .

SUPER MARKET RAFIA KALATHI PSONIA

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία για το πώς θα βγει ο πολύ δύσκολος χειμώνας που βρίσκεται προ των πυλών, επικρατεί μεταξύ της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, οι οποίοι καθημερινά δίνουν τη μάχη της επιβίωσης κατά της ακρίβειας, αλλά και με την αβεβαιότητα για το τι θα τους ξημερώσει αύριο! 

Ένα αύριο που σίγουρα δεν θα είναι καθόλου εύκολο για μεγάλη μερίδα πολιτών, οι οποίοι, όπως παραδέχθηκε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, θα υποστούν σοβαρές πιέσεις στα εισοδήματά τους και το επόμενο διάστημα. «Είναι γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία υποφέρει από την εισαγόμενη ακρίβεια, κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Και είναι σίγουρα πολύ σκληρό για ένα λαό που έχει βασανιστεί από μια δεκαετή οικονομική κρίση, που ταλαιπωρήθηκε από την πανδημία και μετά από τις συνέπειες πολέμου, να βιώνουμε τώρα και αυτό. Οι αντοχές μας δοκιμάζονται και δοκιμάζονται σκληρά. Πρέπει, ταυτόχρονα, όλοι να έχουμε συνείδηση ότι η κατάσταση εύκολα θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη όσον αφορά και στις τιμές, αλλά και στην επάρκεια αγαθών. Αυτό συμβαίνει, ήδη, σε μια σειρά από χώρες….», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Με λίστα…

Εκτός από το θέμα της θέρμανσης που αυτή την περίοδο βρίσκεται σε… πρώτο πλάνο, χωρίς ακόμη να παρατηρείται κάποια ιδιαίτερη κινητικότητα για προμήθεια πετρελαίου (μπορεί η τιμή του να ξεκίνησε χαμηλότερα απ’ ότι αναμενόταν, αλλά και πάλι κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα για τους φτωχούς οικογενειακούς προϋπολογισμούς), το μεγάλο άγχος είναι οι καθημερινές αγορές βασικών αγαθών, οι τιμές των οποίων τραβούν συνεχώς την ανηφόρα! 

Εδώ και αρκετό καιρό οι περισσότεροι καταναλωτές ψωνίζουν με λίστα, η οποία περιλαμβάνει τα απολύτως απαραίτητα και αυτά πολλές φορές περιορισμένα, αφού φυσικά έχει προηγηθεί ενδελεχής έρευνα αγοράς σε διάφορα καταστήματα της πόλης. Πλέον όλοι ψάχνουν στα ράφια για τις προσφορές και όπως χαρακτηριστικά έλεγε στον «Π.Λ.» καταστηματάρχης, η κίνηση που μπορεί να παρατηρηθεί στα καταστήματα δεν σημαίνει αυτόματα και τζίρος. Οι περισσότεροι πηγαίνουν στο ταμείο με πολύ λίγα ψώνια, αφού τα έχουν περάσει πρώτα από… κόσκινο για να βρουν τα πιο φθηνά!

Το «καλάθι του νοικοκυριού»

Οι σφιχτοί οικογενειακοί προϋπολογισμοί, σε συνδυασμό με την ακρίβεια που έχει χτυπήσει «κόκκινο» και στην περιοχή μας, δεν περνούν απαρατήρητα από την Κυβέρνηση. Και ως απάντηση σ’ αυτή την, ομολογουμένως πολύ δύσκολη συγκυρία, έρχεται το Υπουργείο Ανάπτυξης να καθιερώσει το «καλάθι του νοικοκυριού» για το οποίο όμως εκφράζονται επιφυλάξεις τόσο από τους καταναλωτές, όσο και από φορείς της αγοράς, κυρίως τους μικρομεσαίους.

Οι υπουργοί Αδ. Γεωργιάδης και Ν. Παπαθανάσης μιλώντας στο ΑΠΕ υποστήριξαν ότι θα διασφαλιστεί σταθερότητα και φθηνότερες τιμές σε 50 προϊόντα, που είναι απολύτως απαραίτητα για τη διαβίωση του μέσου νοικοκυριού. 

Από την άλλη πολλοί καταναλωτές εμφανίζονται δύσπιστοι, καθώς θεωρούν ότι σ’ αυτό το καλάθι θα περιλαμβάνονται προϊόντα κατώτερης ποιότητας αφού αυτά θα προωθούν πρώτα τα σούπερ μάρκετ. «Τι θα πει θα έχει μακαρόνια μόνο Νο 6 ή χοιρινό κρέας μόνο, όταν αποκλείουν το μοσχάρι ή τον κιμά, απαραίτητα για την υγιεινή διατροφή παιδιών, ασθενών και γερόντων», σχολίαζαν καταναλωτές. 

Οι φορείς της αγοράς…

Πάντως δεν είναι μόνο οι καταναλωτές που βλέπουν με επιφύλαξη αυτή την πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος σε σχετική ανακοίνωσή της υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια πρέπει να τιθασευτούν οι τιμές που επιβάλει το ολιγοπώλιο της ενέργειας». 

Από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Ι. Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι η λίστα για το καλάθι είναι ανεπαρκής, καθώς ένα νοικοκυριό έχει ανάγκη από περισσότερα προϊόντα και εκτίμησε ότι οι αλυσίδες τροφίμων θα προωθήσουν κατά κύριο λόγο τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο το κέρδος τους.

Το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του υπουργείου «επικοινωνιακό τέχνασμα, χωρίς ουσία, αφού ήδη οι τιμές των προϊόντων είναι πολύ υψηλές». Σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, «αντί το υπουργείο να πάρει θέση για την ουσιαστική μείωση των τιμών μέσω του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων εφευρίσκει τρόπους για δήθεν συμφωνίες συγκράτησης των τιμών».

Πάταξη της αισχροκέρδειας

Βέβαια, οι δυο υπουργοί (Αδ. Γεωργιάδης και Ν. Παπαθανάσης) ξεκαθαρίζουν ότι θα συνεχιστούν οι εντατικοί έλεγχοι σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης για αισχροκέρδεια ανεξαρτήτως του «καλαθιού του νοικοκυριού», ωστόσο θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα προς αυτή την κατεύθυνση, όπως τονίζουν οι καταναλωτές που καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωποι με παράλογες αυξήσεις που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν. «Ας αναβιώσουν την παλιά αγορανομία με τα μικτά κλιμάκια για ελέγχους στην αγορά, έστω μόνο για τα είδη διατροφής, κι ας επιβάλλουν τσουχτερά πρόστιμα στους παρανομούντες. Γιατί δεν μπορεί προϊόν που παράγεται στην Πρέβεζα να το αγοράζουν εκεί 20-30 λεπτά και στα Γιάννενα να το πωλούν 1,80 – 2 ευρώ, δηλαδή η τιμή του να εξαπλασιάζεται», έλεγε χαρακτηριστικά καταναλωτής. 

Ένα άλλο γεγονός που αποδεικνύει την οικονομική στενότητα των νοικοκυριών είναι αυτό που παρατηρείται τελευταία σε λαϊκές αγορές. 

Ενώ κάποτε οι περισσότερες νοικοκυρές έτρεχαν πρωί πρωί στις λαϊκές για να αγοράσουν τα πιο φρέσκα προϊόντα – έστω και λίγο ακριβότερα – τώρα σε πολλούς πάγκους κίνηση παρατηρείται προς το μεσημέρι, λίγο πριν αναχωρήσουν οι παραγωγοί, που για να ξεπουλήσουν κατεβάζουν τις τιμές στο μισό και παρακάτω!