Αναξιοποίητες για τους πολίτες οι Ενεργειακές Κοινότητες των ΟΤΑ!

on .

FOTOBOLTAIKO PARKO 1

Η ενεργειακή κρίση που ξέσπασε εδώ και ένα χρόνο έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα και τα προσκόμματα που υπάρχουν για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν συμβάλει σε πολύ μεγάλο ποσοστό στη μείωση των τιμών που έχουν εκτοξευθεί στα ύψη μετά την Ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία. 

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο Ελληνικό, αλλά έχει πανευρωπαϊκή διάσταση και ήδη το Ευρωκοινοβούλιο επιχειρεί να επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, μειώνοντας και τους χρόνους που σήμερα απαιτούνται. Στην Ελλάδα υπάρχει γενικότερο ζήτημα καθώς κάθε σχεδόν επένδυση σε Α.Π.Ε. συναντά αντιδράσεις, με τα παραδείγματα να είναι πάρα πολλά και στην Ήπειρο. Την ίδια όμως ώρα ακόμη κι εκεί όπου υπάρχει ευνοϊκό πεδίο ανάπτυξής τους, προκύπτουν άλλης φύσεως δυσκολίες. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι Ενεργειακές Κοινότητες των Δήμων που παραμένουν σήμερα αναξιοποίητες εξαιτίας και έτσι στερούνται σημαντικό όφελος, ως προς τη μείωση του ενεργειακού κόστους οι δημότες τους. 

Το πρόβλημα απασχόλησε και το πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ που έγινε στο Βόλο, κατά το οποίο αναδείχθηκαν οι δυσκολίες υλοποίησης των επενδύσεων, με την κυριότερη ίσως τον κορεσμό του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ για απορρόφηση της παραγόμενης ισχύος, καθώς έχει δεσμευτεί μεγάλος ηλεκτρικός χώρος για ιδιώτες υποψήφιους επενδυτές. Πρόβλημα «χωρητικότητας» υπάρχει και στην Ήπειρο, με το μεγαλύτερο να εντοπίζεται στην Άρτα, αλλά και στα Γιάννενα. Είναι χαρακτηριστικό ότι εξαιτίας της έλλειψης χώρου αντιμετωπίζουν προβλήματα και τα έργα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών πάνελ σε αντλιοστάσια των ΤΟΕΒ.

Στο κορεσμένο δίκτυο της Άρτας αναφέρεται εκ νέου ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας, ο οποίος σημειώνει ότι αυτό έχει ως συνέπεια τον αποκλεισμό της περιοχής από έργα ΑΠΕ για μια δεκαετία. 

Το ζήτημα που προκύπτει με τις Ενεργειακές Κοινότητες των Δήμων αναδεικνύουν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (ανάμεσα στους οποίους και ο κ. Γκόκας). Μεταξύ άλλων τονίζουν ότι  με τις επικρατούσες συνθήκες οι Ενεργειακές Κοινότητες των Δήμων δεν μπορούν να εξελιχθούν και να εκπληρώσουν τους στόχους για την κατασκευή έργων ΑΠΕ,  σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, στις οποίες απαλλάσσονται οι Ενεργειακές Κοινότητες από διαγωνιστικές διαδικασίες.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς να ενημερωθούν αν ευσταθούν οι αναφορές ότι υπάρχει αδυναμία σύνδεσης Ενεργειακών Κοινοτήτων με τα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ, εάν πρόκειται να τις στηρίξουν ουσιαστικά και ποια άλλα μέτρα θα ενισχύσουν το θεσμό αυτό, ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος των Δήμων και των ευάλωτων νοικοκυριών…

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Οι προτάσεις του Ευρωκοινοβουλίου πάντως έχουν στόχο να φέρουν άμεσα περισσότερη ενέργεια από ΑΠΕ στο Δίκτυο. Μεταξύ αυτών είναι η θέσπιση κανόνων για τις καθορισμένες περιοχές επιτάχυνσης ανανεώσιμων πηγών. Σε αυτές δεν περιλαμβάνονται οι περιοχές Natura2000, τα φυσικά πάρκα και οι βιότοποι, πλην όμως των τεχνητών και χτισμένων επιφανειών όπως στέγες, χώροι στάθμευσης ή υποδομές μεταφορών. Μια άλλη ουσιαστική πρόταση για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, είναι η πρόταση, ώστε οι άδειες εγκατάστασης εξοπλισμού σε κτίρια να εκδίδονται εντός τριών μηνών. Επίσης προτείνουν όπως η εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών να εξαιρείται από την απαίτηση διενέργειας εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.