Ανοίγει η πλατφόρμα για την έκτακτη ενίσχυση κτηνοτρόφων

on .

AGELADES TROFH

Αναμονή τέλος για τους κτηνοτρόφους: Η ημερομηνία για την είσπραξη της έκτακτης ενίσχυσης για την κάλυψη του κόστους παραγωγής πλησιάζει. Την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και τις 29 Δεκεμβρίου. Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι κτηνοτρόφοι εκτατικής αιγοπροβατοτροφίας και βοοτροφίας και εντατικής αιγοπροβατοτροφίας, βοοτροφίας, πτηνοτροφίας και χοιροτροφίας. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί ανέρχεται σε 89 εκατ. ευρώ, ενώ το ανώτατο ποσό στήριξης δεν μπορεί να ξεπερνά τις 15.000 ανά κτηνοτρόφο. 

Η έκτακτη χρηματοδότηση προέρχεται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και η προσωρινή οικονομική στήριξη δίνεται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τη μεγάλη αύξηση των τιμών ζωοτροφών που προκάλεσε μεγέθυνση του κόστους παραγωγής στην κτηνοτροφία, που με τη σειρά του επηρεάζει την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας. Το Υπουργείο επισημαίνει ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα διενεργήσει ελέγχους για την επιβεβαίωση της τήρησης των κριτηρίων επιλεξιμότητας και την αποφυγή διπλής χρηματοδότησης.

Παράταση για νομιμοποιήσεις 

Χθες υπήρξε κι άλλη μια θετική είδηση για έναν αριθμό κτηνοτρόφων. Συγκεκριμένα δόθηκε ακόμη μία παράταση για τη νομιμοποίηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με απόφαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμου Κεδίκογλου. Η προθεσμία που έληγε τέλος Δεκεμβρίου, παρατείνεται για έναν ακόμη χρόνο, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023. 

Σύμφωνα με την εισήγηση του Υφυπουργού οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, οι οποίες λειτουργούν χωρίς άδεια λειτουργίας ή άδεια εγκατάστασης κατά την έναρξη ισχύος της παρούσης απόφασης, υποχρεούνται να λάβουν έγκριση ίδρυσης και έγκριση λειτουργίας και να προβούν σε γνωστοποίηση λειτουργίας κατά περίπτωση μέχρι τέλος του 2023. Στο διάστημα αυτό αναστέλλεται η ισχύς των αποφάσεων επιβολής προστίμων ή κατεδάφισης που έχουν εκδοθεί και αυτές ανακαλούνται οριστικά εφόσον εκδοθούν οι προβλεπόμενες άδειες. Από το Υπουργείο διευκρινίζεται ότι οι διατάξεις της νέας απόφασης δεν εφαρμόζονται σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, στις οποίες έχουν καταγραφεί από τις αρμόδιες αρχές παραβάσεις  για τις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία άρσης τους.