Η Περιφέρεια Ηπείρου αναλαμβάνει το δασικό χωριό «Κέδρος» στα Τζουμέρκα

on .

amiras

Σ την Περιφέρεια Ηπείρου παραχωρείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος το δασικό χωριό «Κέδρος» που βρίσκεται στον Καταρράκτη Άρτας, το οποίο εδώ και πέντε χρόνια παραμένει κλειστό. 

Το δασικό χωριό είχε μισθωθεί το 2012 στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων για 10 χρόνια, ο οποίος το είχε υπεκμισθώσει διαδοχικά σε δύο επιχειρηματίες. Από το 2018, όμως, παραμένει κλειστό, καθώς οι μισθωτές διέκοψαν τη σύμβαση επικαλούμενοι το υψηλό κόστος συντήρησης.

Ο Δήμος, αιτήθηκε την παραχώρηση για 20 και άνω έτη, με δυνατότητα υπεκμίσθωσης και πέρυσι το Υπουργείο το παραχώρησε για πέντε επιπλέον έτη, σύμφωνα με τις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας. 

Πρόσφατα, όμως, ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων λαμβάνοντας υπόψιν το κόστος αποκατάστασης των ζημιών που είχαν υποστεί οι κατασκευές, δήλωσε πως δεν αποδέχεται την παράταση της μίσθωσης και εισηγήθηκε την παραχώρησή του στην Περιφέρεια Ηπείρου, ώστε να αναλάβει αυτή την επισκευή - ανακαίνιση του δασικού χωριού και την υπεκμίσθωσή του. Η Περιφέρεια Ηπείρου εκδήλωσε εγγράφως τη θετική αποδοχή της παραχώρησης και χθες έγινε η επίσημη ανακοίνωση για 15+5 έτη από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Αμυρά και τον Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνη.

Το δασικό χωριό «Κέδρος», το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 920 μ., αποτελείται από:

- 8 ξύλινες κατοικίες εμβαδού 48 τ.μ. 

- 12 ξύλινες κατοικίες 72 τ.μ. 

-  3 ξύλινες αποθήκες 36 τ.μ. 

-  Ξύλινο κτίριο εμβαδού 180 τ.μ. το οποίο χρησιμοποιείται ως εστιατόριο.

-Ξύλινο κτίριο με υπόγειο και ισόγειο 180 τ.μ. ο κάθε όροφος, το οποίο χρησιμοποιείται ως διοικητήριο, πλήρως εξοπλισμένο.

- 3 πέτρινες βρύσες

- Υπαίθριο αναψυκτήριο

Δηλώσεις…

• Σε δηλώσεις του ο Υφυπ. Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Το δασικό χωριό μπορεί να γίνει ένας πόλος τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, να στηρίξει την τοπική οικονομία και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Συνεργαζόμαστε με την Περιφέρεια Ηπείρου αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία και δυνατότητα προώθησης του ήπιου και βιώσιμου τουρισμού στον τόπο μας, την Ήπειρο, που έχει όλες τις προϋποθέσεις να ανέβει ψηλά». 

•Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης, ανέφερε ότι «…Μετά από πολλή σκέψη και περίσκεψη  ότι αυτό αλλάζει τα δεδομένα και θα είναι πόλος έλξης σε μια ειδυλλιακή περιοχή, όπως είναι αυτή των Κεντρικών Τζουμέρκων, τελικά συμφωνήσαμε να αναλάβουμε το χώρο για 15 χρόνια και σε έναν χρόνο μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης θα εκπονήσουμε τη μελέτη, καθώς οι παρεμβάσεις που απαιτούνται δεν θα είναι απλό «μπάλωμα». Αρχικά είχε γίνει με άλλα κριτήρια, ενώ σήμερα είναι άλλα, με πρώτο την ενεργειακή απόδοση ενός κτιρίου. Όλα πρέπει να αλλάξουν, να δούμε τι υπάρχει χρήσιμο και τι όχι, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται μια ενδελεχή απασχόληση και μια μελέτη της «εποχής του 2030».