Στον… πάγο λόγω των εκλογών μπαίνουν οι πλειστηριασμοί

on .

PLEISTHRIASMOI

• Στον «πάγο» μπαίνουν, όπως όλα δείχνουν, οι πλειστηριασμοί ακινήτων εξαιτίας των εκλογών και του καλοκαιριού. Οι τράπεζες προχώρησαν στο πάγωμα των πλειστηριασμών για ακίνητα αξίας κάτω των 100.000 ευρώ. Το «πάγωμα» αφορά τα δάνεια που διαχειρίζονται τράπεζες καθώς και εταιρείες διαχείρισης με άτυπη κίνηση έως το τέλος καλοκαιριού.

Για το επόμενο χρονικό διάστημα λοιπόν «παγώνουν» οι πλειστηριασμοί ακινήτων αυτής και χαμηλότερης αξίας, ενώ πλειστηριασμοί μεγαλύτερης αξίας ακινήτων πρόκειται να είναι εξαιρετικά περιορισμένοι και εστιασμένοι μόνο σε μεγαλοοφειλέτες και στρατηγικούς κακοπληρωτές. Για φέτος, τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι ζήτημα να γίνουν 40.000 πλειστηριασμοί. Σημειώνεται ότι οι πλειστηριασμοί που έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να διενεργηθούν μέχρι τέλη Νοεμβρίου ανέρχονται σε πάνω από 180.000. 

Επιβράβευση συνεπών

Την ίδια στιγμή, οι συστημικές τράπεζες, ως αντίδοτο στην άνοδο του κόστους δανεισμού προχωρούν στην ενεργοποίηση ενός νέου μηχανισμού επιβράβευσης των συνεπών πελατών με στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου. 

Πρόκειται για μία οριζόντια παρέμβαση που αφορά στο σύνολο του στεγαστικού τους χαρτοφυλακίου, χωρίς διακρίσεις και κόφτες, ήτοι σε περίπου 450.000 δανειολήπτες με υπόλοιπα της τάξης των 26 δισ. ευρώ.