«Κυριαρχία» της Ηπείρου στην παραγωγή κρέατος από κοτόπουλο!

on .

PTHNOTROFEIO KOTES

Τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιβεβαιώνουν τη δυναμική που έχει αναπτύξει ο κλάδος της πτηνοτροφίας στην Ήπειρο και ειδικά στο Νομό Ιωαννίνων, ο οποίος έχει κατακτήσει κυριολεκτικά την Ελληνική αγορά. Συγκεκριμένα σύμφωνα με ρεπορτάζ του Οικονομικού Ταχυδρόμου, οι νομοί Ιωαννίνων και Άρτας παράγουν τη μισή και πλέον ποσότητα κρέατος (52,97%) από πουλερικά! 

Σύμφωνα με στοιχεία  της Διεύθυνσης Αγροτικής Στατιστικής και Τεκμηρίωσης του ΥπΑΑΤ η ετήσια παραγωγή κρέατος πουλερικών το 2022 εκτιμάται ότι ανήλθε περίπου στους 283 χιλιάδες τόνους, εκ των οποίων το 98,5% δηλαδή περίπου οι 279 χιλιάδες τόνοι αφορά σε κρέας ορνίθων. Από αυτούς περίπου οι 271 χιλιάδες τόνοι προέρχεται από συστηματικές μονάδες εκτροφής ορνιθίων κρεοπαραγωγής. Το 80% περίπου της συνολικής παραγωγής κρέατος ορνιθίων διοχετεύεται στην αγορά από μόλις 10 επιχειρήσεις και παράγεται από αυτές και τους συνεργαζόμενους με αυτές παραγωγούς. Ο νομός Ιωαννίνων έχει καλύψει το 43,61% της παραγωγής και της Άρτας το 9,36%. Πρόκειται για τον πρώτο και τον τέταρτο νομό της λίστας. Μετά το ν. Ιωαννίνων ακολουθούν άλλοι δύο νομοί με πολύ μεγάλη διαφορά: Η Πιερία με 14,47% και η Εύβοια με 12,98%! Σε συνολικό επίπεδο Περιφερειών στην Ήπειρο  το 2022 παρήχθη το 53% του κρέατος ορνιθίων, στην Κεντρική Μακεδονία το 22,8% και στη Στερεά Ελλάδα το 18,7%.