Ζητείται… πιστοποίηση για την πατάτα Χρυσοβίτσας!

on .

PATATA XRYSOBITSAS

Ένα ακόμη δημοφιλές προϊόν του αγροτικού τομέα για το οποίο ξεχωρίζει η περιοχή μας μπορεί σύντομα να ενταχθεί στα Προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, γεγονός που αναμένεται πως θα δώσει ώθηση στη ζήτησή του, αφού θα αποκτήσει επίσημη πιστοποίηση.

Ο λόγος για την πατάτα Χρυσοβίτσας, τη δυνατότητα ένταξης της οποίας στη συγκεκριμένη κατηγορία έχει αναλάβει να διερευνήσει η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας ενέκρινε κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για την εκτέλεση ερευνητικού έργου με τίτλο «Πατάτα Χρυσοβίτσας: Διενέργεια έρευνας για τη συλλογή στοιχείων με στόχο την κατοχύρωσή της ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης».

Η σύμβαση προβλέπει τη διενέργεια έρευνας για τη συγκέντρωση στοιχείων που θα τεκμηριώνουν την ιστορική – λαογραφική οριοθέτηση του προϊόντος και τη σύνδεσή του με την περιοχή, έρευνα και συλλογή στοιχείων για το έδαφος, το κλίμα, τις καλλιεργητικές τεχνικές, το περιεχόμενο και τα ιδιαίτερα διατροφικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, συγγραφή φακέλου για να υποστηριχθεί η ανάδειξη της «Πατάτας Χρυσοβίτσας» ως προϊόντος ΠΓΕ και διαχείριση έργου.

Για τυρί από το Δολό…

Εκτός από την πατάτα της Χρυσοβίτσας, στο «μικροσκόπιο» της έρευνας θα μπει και ένα ιδιαίτερο τυρί που παρασκευάζεται στο ορεινό Δολό Πωγωνίου. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας ενέκρινε χθες τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ (Τμήμα Γάλακτος) για την υλοποίηση του ερευνητικού έργου με τίτλο «Παρασκευή τυριού με θέρμανση του προς τυροκόμηση γάλακτος σε υψηλή θερμοκρασία».

Πρόκειται για ένα τυρί που παρασκευάζεται ήδη από κτηνοτρόφους - τυροκόμους του Δολού για ιδιοπαραγωγή σε τοπικό επίπεδο από πρόβειο γάλα. Στόχος του προγράμματος είναι η πλήρης μελέτη του τυριού ως προς τον τρόπο παρασκευής του αλλά και ως προς τα βιοχημικά χαρακτηριστικά του. Τα αποτελέσματά του, με την κατάλληλη προώθηση και προβολή, θα μπορούσαν να συνδυαστούν με την παράλληλη ανάπτυξη του αγροτουρισμού, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.