Μεγάλες οι προσδοκίες του επιχειρηματικού κόσμου

on .

EYRO KLEIDI

• Πολλές είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο επιχειρηματικός κόσμος και κυρίως οι μικρομεσαίοι που καλούνται να ανταπεξέλθουν σ’ ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η επίτευξη κυβερνητικής πλειοψηφίας στις εκλογές της 25ης Ιουνίου δημιούργησε προσδοκίες και οι πρώτες αντιδράσεις των επιχειρηματικών φορέων ήταν θετικές.

- Σε χθεσινή δήλωσή του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Γ. Καρανίκας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «μέγιστο διακύβευμα στη νέα κυβερνητική θητεία είναι το εύρος και το είδος του «ζωτικού χώρου» που η οικονομική πολιτική θα εξασφαλίσει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σηματοδοτώντας το νέο παραγωγικό-αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας». Και σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «τα επιμέρους πεδία πολιτικής που θα κριθεί η κυβέρνηση είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας και η ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, η διαχείριση και διάχυση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, η μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων στις επιχειρήσεις, η προστασία του υγιούς ανταγωνισμού, η μείωση του κόστους χρήματος και η προσέλκυση παραγωγικών ξένων επενδύσεων…».

- Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Παύλος Ραβάνης ανέφερε ότι ζητούμενο είναι η άμεση λήψη μέτρων για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με την κατεύθυνση κονδυλίων για την ενίσχυσή τους. «Στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, πρέπει να διοχετευτεί σημαντικό μέρος των ευρωπαϊκών πόρων, προκειμένου να υιοθετήσουν νέα μοντέλα παραγωγής, φιλικότερα προς το περιβάλλον και την πράσινη ανάπτυξη, αλλά και να τονώσουν την εξωστρέφειά τους, κάνοντας επενδύσεις και εξαγωγές. Οι μικρές παραγωγικές επιχειρήσεις, πρέπει να μπουν στο άρμα της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Παράλληλα, είναι απαραίτητη η περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους και συγκεκριμένα των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό, θα οδηγήσει σε αύξηση των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος, κάτι που θα οδηγήσει και σε αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων», τόνισε, μεταξύ άλλων.

Οι προκλήσεις…

Τις μεγάλες προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις επισημαίνει ο Δ/νων Σύμβουλος της εταιρίας συμβούλων Nepa Economic Consulting Κων/νος Πατήρης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της ρευστότητας και ειδικότερα στην πρόσβαση στην χρηματοδότηση για κεφαλαία κίνησης. Όπως αναφέρει, οι τράπεζες έχοντας ουσιαστικό ρόλο στο τομέα αυτό, θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν πραγματικά κεφάλαια κίνησης στις εταιρίες, ώστε ν’ ανοίξουν οι πιστώσεις των εταιριών προς τους πελάτες τους που θα έχει ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων να βελτιωθεί ο τζίρος τους και οι βασικοί οικονομικοί τους δείκτες. Στις προκλήσεις ξεχωρίζουν ακόμη:

- Η εξεύρεση λύσεων που θα επιτρέψουν σε υγιείς σήμερα εταιρίες που αντιμετωπίζοντας προβλήματα στο παρελθόν οδηγήθηκαν σε καθεστώς ρυθμίσεων με εξωδικαστικό συμβιβασμό αντιμετωπίζουν ζητήματα πρόσβασης σε νέες χρηματοδοτήσεις κεφαλαίου κίνησης και όχι μόνον. Η ζήτηση ενημερότητας με 70% παρακράτηση, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ήταν ένα μέτρο που πάρθηκε σε δύσκολες μέρες για τη χώρα, πρέπει να αρθεί για να μπορέσει να αναπτυχθεί μια μικρομεσαία επιχείρηση.

- Η πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης από μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων και ειδικότερα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

- Η ψηφιοποίηση είναι μια ακόμη μεγάλη πρόκληση που αναγνωρίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς το κόστος είναι υπολογίσιμο. Χρειάζονται κίνητρα, επιδοτήσεις και χρηματοδότηση ώστε να προχωρήσουν.

- Οι επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση αποτελεί επίσης αναγκαιότητα, καθώς σταδιακά θα αποτελεί προαπαιτούμενο χρηματοδότησης ακόμη και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

- Η εύρεση κατάλληλου προσωπικού, καθώς και η διαρκής εκπαίδευσή του προκειμένου να ανταπεξέρχεται στα νέα δεδομένα της αγοράς που αλλάζει.

-Η παροχή φοροτεχνικών και γενικότερα συμβουλευτικών υπηρεσιών. Τα καθήκοντα ενός λογιστή πριν 20 χρόνια, όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Nepa, είναι εντελώς διαφορετικά με αυτά που απαιτούνται σήμερα και περιλαμβάνουν την άριστη σχέση με τα ψηφιακά εργαλεία και την σε βάθος γνώση του Νόμου και όλων των νομοθεσιών.