Πανάκριβα τα τρόφιμα και σε ευρωπαϊκές χώρες…

on .

SUPER MARKET KALATHI

• Μπορεί η Ελλάδα να έχει τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, ωστόσο οι τιμές των τροφίμων παραμένουν στα ύψη «ροκανίζοντας» το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα. Μάλιστα, βασικά αγαθά ευρείας κατανάλωσης, όπως το γάλα και τα αβγά, πωλούνται ακριβότερα στα ελληνικά σούπερ μάρκετ απ’ ό,τι στη Γερμανία ή ακόμα και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο μέσος μισθός είναι υπερτριπλάσιος.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η Ελλάδα που πλήττεται από την ακρίβεια, καθώς με διψήφιο ρυθμό τρέχουν οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός των τροφίμων στη χώρα μας άγγιξε το 12,3%, όταν στην Ισπανία διαμορφώθηκε στο 10,84% και στην Ιταλία και τη Γερμανία στο 10,9%. Αντίθετα, με υψηλότερο ρυθμό από την Ελλάδα τρέχουν οι αυξήσεις των τιμών στη Γαλλία και τη Βρετανία, της τάξεως του 12,7% και του 14,8% αντίστοιχα.

Από την επεξεργασία τιμών της Numbeo, της μεγαλύτερης βάσης δεδομένων στον κόσμο για το κόστος ζωής, προκύπτει ότι για ένα μέσο καλάθι που περιλαμβάνει 14 βασικά είδη διατροφής οι Έλληνες καταναλωτές πρέπει να διαθέσουν 47,17 ευρώ, οι Ισπανοί 45,27 ευρώ, οι Βρετανοί 42,95 ευρώ, οι Γερμανοί 55,48 ευρώ, οι Ιταλοί 58,41 ευρώ και οι Γάλλοι 69,62 ευρώ.