Μόνιμα αλλά και έκτακτα μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών!

on .

DETH

• «Πυρετός» επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τα εγκαίνια της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το ερχόμενο Σάββατο, 9 Σεπτεμβρίου που θα γίνουν από τον Πρωθυπουργό.

Πολίτες και φορείς της αγοράς αναμένουν με αγωνία τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αναμένεται να ρίξει το βάρος αφενός στην ενίσχυση των νοικοκυριών που πλήττονται από την ακρίβεια και των ευάλωτων ομάδων του

πληθυσμού με μόνιμα μέτρα όπως η αύξηση μισθών και συντάξεων και έκτακτες παρεμβάσεις και αφετέρου να μιλήσει για την επόμενη ημέρα εκπέμποντας μια εικόνα αισιοδοξίας για την οικονομική πορεία της χώρας. 

Μισθοί και συντάξεις

Σε αυξήσεις μισθών και συντάξεων θα αναφερθεί ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο έχει ήδη ψηφιστεί και θα μπει σε εφαρμογή το 2024, ενώ την επόμενη χρονιά έρχεται νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό 580.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Όσον αφορά στις συντάξεις, ανάλογα πάντα και με τις επιδόσεις της οικονομίας, θα αυξηθούν το 2024 από 3% έως 4%. Μόνιμα χαρακτηριστικά φαίνεται πως αποκτά και η ενίσχυση στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, καθώς θα καταβληθεί εκ νέου. Μάλιστα, από την κυβέρνηση λένε πως θα συνεχιστεί έως ότου εξαλειφθεί τελείως η προσωπική διαφορά. Υπενθυμίζεται δε πως έχει ήδη ψηφιστεί η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά και το συγκεκριμένο μέτρο θα τρέξει τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Τα έκτακτα μέτρα

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει και μία σειρά στοχευμένων κινήσεων που θα έχουν ως στόχο την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και της μεσαίας τάξης απέναντι στις ανατιμήσεις στα τρόφιμα και στα καύσιμα. Τα συγκεκριμένα μέτρα θα έχουν ημερομηνία λήξης, καθώς θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου υποχωρήσουν οι τιμές.

Στα έκτακτα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι μεταξύ των άλλων η επέκταση του Market Pass μέχρι το τέλος το έτους, η ενίσχυση και διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης και η διατήρηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος για τους ευάλωτους. Επίσης μελετώνται η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ για άλλους έξι μήνες στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στην εστίαση (καφές, μη αλκοολούχα ποτά) και στον πολιτισμό, ενώ ανάλογα με την πορεία των εσόδων, ίσως να υπάρξει και νέα επιταγή ακρίβειας τα Χριστούγεννα σε χαμηλοσυνταξιούχους, μακροχρόνια άνεργους και άλλες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Οι στόχοι τετραετίας

Τέλος, από το βήμα της ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός θα περιγράψει το οικονομικό σχέδιο της νέας τετραετίας. Ειδικότερα, αναμένεται να αναφερθεί σε μια σειρά οικονομικών στόχων, όπως είναι η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, η περαιτέρω αύξηση των επενδύσεων και η μείωση του δημοσίου χρέους στο 140% του ΑΕΠ το 2027 και στο 120% του ΑΕΠ το 2030. Στο μέτωπο της ανεργίας στόχος είναι να πέσει κάτω από 8% έως το 2027, ενώ βαρύτητα δίνεται στην αύξηση των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το 2027.

Στόχος η φοροδιαφυγή

Να σημειωθεί πως έμφαση θα δοθεί το επόμενο διάστημα και στη μάχη ενάντια στη φοροδιαφυγή και στα φαινόμενα αισχροκέρδειας. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να υπάρξουν εντατικοί έλεγχοι στην αγορά και κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν πως «αδικαιολόγητα κέρδη δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά». Οι απώλειες εσόδων υπολογίζονται στα 8 - 10 δισ. ευρώ και σε πρώτη φάση ο στόχος είναι η είσπραξη του 50% αυτών. Οι προσπάθειες και οι προτάσεις επικεντρώνονται κυρίως στα έσοδα που υποδηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς και στις δαπάνες που αντιθέτως είναι διογκωμένες. 

Στον σχεδιασμό είναι μέτρα άμεσης εφαρμογής καθώς και μέτρα για τα οποία θα πρέπει να γίνουν μελέτες ώστε να καταγραφεί ο πραγματικός τζίρος των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών.