Στο… μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ όσοι δηλώνουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ

on .

 ELEGXOS

• Στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας βρίσκεται η πάταξη της φοροδιαφυγής, στόχος της οποίας είναι να περιοριστεί το ποσοστό απωλειών εσόδων και να διευρυνθεί ο δημοσιονομικός χώρος, προκειμένου να στηριχθούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Μάλιστα από τη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εξαγγείλει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, μέτρα και ψηφιακά εργαλεία.

Βασικό ρόλο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής έχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων ξεκινά εκτεταμένες διασταυρώσεις των δηλωθέντων εισοδημάτων με κάθε είδους διαθέσιμο στοιχείο δαπανών.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής «εντείναμε και φέτος τους ελέγχους, αναπτύσσουμε διαρκώς νέα ψηφιακά εργαλεία και εφαρμόζουμε εξελιγμένες τεχνικές ελέγχου, ώστε να περιορίζουμε, όλο και περισσότερο, τα παράθυρα φοροδιαφυγής».

Στο… μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών θα βρεθούν όσοι δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και οι διασταυρώσεις, σύμφωνα με το «businessnews» θ’ αρχίσουν από τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, το 67% των οποίων δηλώνει έσοδα μικρότερα των 10.000 ευρώ. Μέσω των ειδικών στοχευμένων ελέγχων υπουργείο Οικονομικών και φορολογικές Αρχές θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν κρυφά εισοδήματα και παράνομη και αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας. 

Οι επαγγελματίες που θα ελεγχθούν θα επιλεγούν με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, ενώ για τον έλεγχό τους θα χρησιμοποιηθούν οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου. 

Σημειώνεται ότι η χρήση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου οδηγεί στον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος του φορολογούμενου μέσω της ανάλυσης της οικονομικής του κατάστασης, κάνοντας χρήση πληροφοριών από διάφορες πηγές, πέρα από τη δήλωση και τα επίσημα βιβλία και στοιχεία του. Ενεργοποιούνται κυρίως σε περιπτώσεις όπου υπάρχει:

- Αδικαιολόγητη αύξηση περιουσιακών στοιχείων.

- Δαπάνες που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα (ατομικά ή/και οικογενειακά των φυσικών προσώπων).

- Υποψία/ένδειξη ότι το πραγματικό εισόδημα είναι μεγαλύτερο του δηλωθέντος.

- Ζημιογόνο αποτέλεσμα που δηλώνεται από φυσικά πρόσωπα-μέλη εταιρειών.

Παράλληλα, δρομολογούνται αλλαγές σύμφωνα με τις οποίες, για την έκπτωση δαπανών, θα είναι προϋπόθεση η ηλεκτρονική πληρωμή τους και η εγγραφή τους στα MyData. Το απλό τιμολόγιο θα αφορά συναλλαγές από 50 ευρώ και άνω έναντι 100 ευρώ σήμερα.

Σε δεύτερο χρόνο, θα καταστεί υποχρεωτική και η ηλεκτρονική δήλωση στο taxis όλων των επαγγελματικών δαπανών.

Στο τραπέζι βρίσκονται και άλλα μέτρα τα οποία προβλέπουν:

- Επέκταση των POS παντού και πληρωμή όλων των ελευθέρων επαγγελματιών μόνο με «πλαστικό» χρήμα, εάν δεν προκύψει κάποιο ζήτημα αντισυνταγματικότητας.

-Επέκταση και υποχρεωτική χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

- Καθιέρωση ψηφιακού δελτίου αποστολής ώστε να ελέγχεται σε πραγματικό χρόνο η διακίνηση αγαθών.

- Κλειδωμένοι προσυμπληρωμένοι κωδικοί εσόδων - εξόδων τόσο στις δηλώσεις ΦΠΑ όσο και στο έντυπο Ε3.

- Νέο πλαίσιο κινήτρων ώστε οι καταναλωτές να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα χωρίς όμως να περιορίζεται το σημερινό όριο πληρωμών με μετρητά (500 ευρώ).