Προβλέψεις για τιμή 1,5 ευρώ του πετρελαίου θέρμανσης

on .

EPIDOMA THERMANSHS

Κοντά στο 1,5 ευρώ το λίτρο θα κυμαίνεται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά την έναρξη της περιόδου προμήθειάς του (15 Οκτωβρίου) σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς. Ωστόσο, το διάστημα που μεσολαβεί είναι μεγάλο και η τιμή που θα διαμορφωθεί τότε εξαρτάται από τη διακύμανση των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή εκκίνησης το 2022 ήταν 1,41 ευρώ, δηλαδή όχι πολύ μακριά από τις εκτιμήσεις για φέτος και προέκυψε ύστερα από την κρατική οριζόντια επιδότηση ύψους 0,2 ευρώ ανά λίτρο συν ΦΠΑ και την πρόσθετη επιδότηση 7,5 σεντς ανά λίτρο από τα διυλιστήρια. Φέτος δεν προβλέπεται οριζόντια επιδότηση από τον προϋπολογισμό, μένει όμως να ανακοινωθεί ενδεχόμενη έκπτωση από τα διυλιστήρια.

Το επίδομα θέρμανσης

Στο μεταξύ, στα περσινά επίπεδα (350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με βαθμο-ημέρες), αλλά με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια για τις οικογένειες με παιδιά, παραμένει το επίδομα θέρμανσης. Συγκεκριμένα, το εισοδηματικό όριο παραμένει το ίδιο για τον άγαμο (16.000 ευρώ) και τον έγγαμο (24.000 ευρώ), αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά, από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Στην ηλεκτρική ενέργεια, αντιστοίχως, από το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται το πλαίσιο για πρόσθετη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, των κατοίκων περιοχών με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες και η πάταξη των στρατηγικών κακοπληρωτών και των ρευματοκλοπών. Οι τιμές του ρεύματος έχουν εξομαλυνθεί σε μεγάλο βαθμό καθώς ή μεγαβατώρα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας κυμαίνεται τους τελευταίους μήνες στα 90-110 ευρώ, από 200-400 ευρώ που είχε φτάσει πέρυσι.