Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ακρίβεια με σειρά παρεμβάσεων

on .

SOYPER MARKET GYNAIKA

Τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την πάταξη των φαινομένων αισχροκέρδειας ανέλυσε ο Παύλος Μαρινάκης, στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1 και αναφερόμενος στην ακρίβεια, έκανε λόγο για «εισαγόμενο πρόβλημα» και σημείωσε πως αντιμετωπίζεται από την κυβέρνησε σε τρεις άξονες.

«Ο πρώτος και κυριότερος είναι οι μόνιμες αυξήσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Μόνιμες παρεμβάσεις αύξησης του εισοδήματος, είτε αυτές αφορούν τον ιδιωτικό τομέα με το ξεπάγωμα των τριετιών, τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που θα έχουμε σε λίγους μήνες, την αύξηση του αφορολόγητου – ουσιαστικά, δηλαδή, η μείωση της επιβάρυνσης για κάθε οικογένεια με παιδί – την αύξηση κατά 8% για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, είτε τις παρεμβάσεις στους συνταξιούχους και το επίδομα προσωπικής διαφοράς, την αύξηση στους μισθούς του Δημοσίου κατά 10,5%», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης. Σημείωσε πως όλες αυτές οι παρεμβάσεις αφορούν στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και στοχεύουν σε σταδιακές αυξήσεις εισοδήματος, τονίζοντας πως «είναι πιο σημαντικές γιατί – αν και μόνες τους δεν αρκούν, θέλει και άλλες σε συνέχεια των προηγούμενων ετών – μένουν όταν οι κρίσεις φεύγουν».

«Σε συμφωνία με τις επιχειρήσεις θα έχουμε προϊόντα με σταθερά χαμηλότερη τιμή για ένα εξάμηνο. Αν δείτε και τη μεσοσταθμική αύξηση των εισοδημάτων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, περίπου ισοδυναμεί με τον αποκλιμακούμενο αλλά ακόμη υψηλό πληθωρισμό τροφίμων που είναι στο 10,8%», προσέθεσε.

«Το δεύτερο μέτρο των παρεμβάσεων ανακοίνωσε προ ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, σε συνέχεια των πολλών ελέγχων, των έκτακτων παρεμβάσεων που έχουν γίνει.  Τι είπε λοιπόν, ο υπουργός; Ότι σε συμφωνία με τις επιχειρήσεις θα έχουμε προϊόντα που θα έχουν σταθερά χαμηλότερη τιμή για ένα τουλάχιστον εξάμηνο, τα οποία θα τα δηλώνουν με ειδική σήμανση στο ράφι και, σε περίπτωση που αυτό δεν τηρηθεί από τις εταιρείες, θα έχουμε πολύ αυστηρά πρόστιμα», επισήμανε. Και προσέθεσε πως «το δεύτερο είναι το παρατηρητήριο τιμών χονδρικής. Γιατί αν δει κανείς από τα στοιχεία, μια εκ των βασικών πηγών του προβλήματος είναι οι τιμές της χονδρικής. Και βέβαια, εντατικοποίηση των πολύ αυστηρών ελέγχων».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «αν και παραμένει υψηλός ο πληθωρισμός τροφίμων – ο συνολικός πληθωρισμός αποκλιμακώνεται με μεγαλύτερη ένταση – δεν είμαστε πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και έχουμε και μια αισθητή μείωση από το 12% στο 10,7%. Το επαναλαμβάνω», τόνισε, «αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε μειώσεις τιμών. Το ότι έχεις χαμηλότερο πληθωρισμό σημαίνει ότι έχεις μικρότερο ρυθμό αύξησης των τιμών. Το ότι παραμένει ένας υψηλός πληθωρισμός τροφίμων αν και χαμηλότερος από τους προηγούμενους μήνες και χαμηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σημαίνει ότι οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται για διάφορες αιτίες και μια εκ των αιτιών σίγουρα είναι και φαινόμενα αδικαιολόγητων κερδών», ανέφερε χαρακτηριστικά.