Ο ΕΦΚΑ έτοιμος να μεταβεί στη νέα ψηφιακή εποχή

on .

EFKA SYNTAKSEIS HLEKTRONIKES

• Τη μετάβαση του ΕΦΚΑ στη νέα ψηφιακή εποχή φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει η αναβάθμιση του μέχρι πρότινος υποδιοικητή Αλέξανδρου Βαρβέρη στη θέση του διοικητή του Ταμείου. Πλέον όπως αναφέρει η «Καθημερινή», από τη νέα του θέση ο κ. Βαρβέρης πρέπει να «τρέξει» δύο έργα-σταθμούς για τον e-ΕΦΚΑ που θα μεταμορφώσουν τον ασφαλιστικό φορέα της χώρας σε πραγματικά ηλεκτρονικό. Τα έργα αυτά έχουν ήδη ενταχθεί στη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αναλυτικά, το πρώτο έργο, «Ανάπτυξη του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) του e-ΕΦΚΑ και αναβάθμιση του συστήματος ψηφιακής απονομής συντάξεων ΑΤΛΑΣ», είναι προϋπολογισμού 48,3 εκατ. ευρώ. Πρόκειται στην ουσία για ένα δύσκολο έργο, καθώς αφορά την ενοποίηση των 88 διαφορετικών βάσεων δεδομένων που υπάρχουν ήδη στον ΕΦΚΑ, σε ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που θα επικοινωνεί με τα συστήματα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) αλλά και με τους υπόλοιπους φορείς του Δημοσίου. Με τον τρόπο αυτό ο ΕΦΚΑ θα λειτουργεί με μεγαλύτερη ταχύτητα και λιγότερη «χαρτούρα», καθώς οι υπάλληλοι θα έχουν πρόσβαση στο ίδιο σύστημα και στα ίδια δεδομένα. 

Το δεύτερο έργο αφορά την «Ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας του e-ΕΦΚΑ» και έχει προϋπολογισμό 33,2 εκατ. ευρώ. Αντικείμενο του έργου είναι η ψηφιοποίηση του χαρτώου αρχείου όλων των ταμείων που εντάχθηκαν χωρίς σχεδιασμό το 2016 κάτω από την ομπρέλα του ΕΦΚΑ, με κύριο στόχο την προστασία των αρχείων και την εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία από τα συστήματα του e-ΕΦΚΑ, αλλά και την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης του συστήματος απονομής σύνταξης στους δικαιούχους του e-ΕΦΚΑ. Ετσι, σε περίπου τρία χρόνια από σήμερα ο ασφαλισμένος θα μπορεί να έχει πλήρη εικόνα και πρόσβαση στο ασφαλιστικό του βιογραφικό, θα μπορεί δηλαδή να βλέπει ηλεκτρονικά όλα του τα ένσημα και τον χρόνο ασφάλισης.