Στις 10 μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων η «Νιτσιάκος ΑΒΕΕ»

on .

NITSIAKOS FORTHGO

l «Βαριά βιομηχανία» αποτελεί η πτηνοτροφία για την Ήπειρο, καθώς ο κλάδος αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές παραγωγικές της δραστηριότητες με οφέλη για την τοπική οικονομία και με τις ηπειρωτικές «δυνάμεις» στο χώρο να καλύπτουν ένα σημαντικό ποσοστό της ελληνικής πτηνοτροφικής παραγωγής.

Παρά τα οικονομικά εμπόδια και τις αντιξοότητες που βίωσε η ελληνική οικονομία σε περιόδους κρίσης και όχι μόνο, ο πτηνοτροφικός κόσμος στέκεται όρθιος, με την πτηνοτροφία να κάνει βήματα προς τα μπρος και τις επιχειρήσεις στον κλάδο αυτό να συνεχίζουν απτόητες την αναπτυξιακή τους πορεία. 

Εντυπωσιακή είναι η πορεία που καταγράφει και η Θ. Νιτσιάκος ΑΒΕΕ, η οποία αποτελεί έναν ισχυρό παραγωγό κρέατος κοτόπουλου, μια από τις πιο σημαντικές επιχειρήσεις εμπορίας δημητριακών και σογιαλεύρου και αυτό αποτυπώνεται στο γεγονός ότι βρίσκεται μέσα στις 10 μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων της χώρας με βάση το τζίρο. 

50 χρόνια πορείας…

Η πορεία της  ξεκίνησε όταν το μακρινό 1972  ο αείμνηστος Θεόδωρος Νιτσιάκος από την Αετομηλίτσα έβλεπε τις τις μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης της βιομηχανίας παραγωγής κοτόπουλου στην Ελλάδα προχώρησε στη δημιουργία, με δάνειο από την Αγροτική Τράπεζα, μιας πρότυπης μονάδας αναπαραγωγής. Η πορεία της εταιρίας στο πέρασμα των χρόνων ήταν εντυπωσιακή και ανοδική ακόμα και στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Έγιναν νέες επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και μεθόδους παραγωγής, το βάρος έπεσε στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, ενώ επόμενο βήμα ήταν να υλοποιηθεί ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο και στις δραστηριότητες εντάχθηκαν η είσοδος στην αγορά της ξηράς τροφής για ζώα συντροφιάς, η δημιουργία για πρώτη φορά στην Ελλάδα κυκλώματος  παραγωγής για νωπά τεμάχια γαλοπούλας και κουνέλι, την παραγωγή άλευρων για την αρτοποιΐα και τη βιομηχανία. Όπως, επίσης, η  εισαγωγή και η εμπορία ενός νέου οικονομικού και φιλικού προς το περιβάλλον τύπου βιομάζας από φλοιό ηλιόσπορου. Παράλληλα η εταιρία εκμεταλλευόμενη τις υποδομές της σε Ήπειρο και Μακεδονία, δραστηριοποίηθηκε έντονα στην αγορά των αυγών εκκολάψεως και νεοσσών, στην εμπορία πρώτων υλών ζωοτροφών και την παραγωγή ζωοτροφών για όλα τα παραγωγικά ζώα.

Εκτίναξη κερδοφορίας το 2022…

Ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στην Νιτσιάκος ΑΒΕΕ έκανε το businessnews.gr για το γεγονός ότι εταιρία εδραιώνει την θέση της σαν μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων της χώρας καταγράφοντας άνοδο τζίρου 21,8% και εκτίναξη κερδοφορίας για το 2022. Μια χρονιά όπου κατέγραψε τζίρο, ύψους 488,3 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 21,77% σε σχέση με τα 401 εκατ. του 2021.

 Σε επίπεδο Ομίλου (υπολογίζονται και οι εταιρίες «ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ «Θ. ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ Α.Ε.» και ΦΟΥΝΤ ΜΑΣΤΕΡ ΑΕΒΕ) ο κύκλος εργασιών έφθασε το ποσό των 490,55 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 21,80 % σε σχέση με τα 402,74 εκατ. ευρώ του 2021. Τα κέρδη μάλιστα  προ φόρων της εταιρίας ανήλθαν σε 16 εκατ. ευρώ. Όσο για τις επενδύσεις, ο Όμιλος Νιτσιάκος διενήργησε επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό (κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό και λοιπό εξοπλισμό) ύψους περίπου 5,76 εκατ. ευρώ, με τα 5,4 εκατ. ευρώ να αφορούν την μητρική εταιρία. Θα πρέπει, μάλιστα, να σημειωθεί πως μέσα στο 2022 παρουσιάστηκε και η νέα μονάδα αποστέωσης και συσκευασίας μοσχαρίσιου και χοιρινού κρέατος της εταιρείας στην ΒΙΠΕ Ιωαννίνων. 

Δυναμική επέκταση δραστηριοτήτων…

Στο εκτενές αφιέρωμα για την Νιτσιάκος ΑΒΕΕ, το «businessnews» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και στα βήματα που έγιναν την τελευταία τριετία. Για παράδειγμα το 2020 παρουσιάστηκαν νέες προϊοντικές κατηγορίες σε αρνί και μοσχάρι, το 2021 εγκαινιάστηκε μια νέα μονάδα επεξεργασίας υποπροϊόντων σφαγής και το 2022 η  νέα μονάδα αποστέωσης και συσκευασίας μοσχαρίσιου και χοιρινού κρέατος στην ΒΙΠΕ Ιωαννίνων.  Μέσα στο 2023, η Νιτσιάκος έχει παρουσιάσει μια νέα μονάδα Εκκολαπτηρίου στη Ζωοδόχο, καθώς και νέες εγκαταστάσεις Πάχυνσης μόσχων στο Καλπάκι. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος δραστηριοποιείται σε έξι κύριες δραστηριότητες. Στην παραγωγή και εμπορία προϊόντων από κοτόπουλο / κουνέλι / γαλοπούλα, στην παραγωγή και εμπορία ζωοτροφών και πρώτων υλών για ζωοτροφές  αλλά και σε αρνιά και μοσχάρια. Επίσης, στην εμπορία βιομάζας, στην παραγωγή-εμπορία Petfood και στα άλευρα για ανθρώπινη κατανάλωση. Στον κλάδο του τουρισμού και στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ο Όμιλος διαθέτει το  Ξενοδοχείο (Hotel) du Lac στα Γιάννενα και το Hotel Marilena στην Κέρκυρα. 

Παράλληλα, οι δομές περιλαμβάνουν μονάδες επεξεργασίας κρέατος (όπως σφαγεία- τυποποιητήριο κρέατος), μονάδες ζωοτροφών, άλλες μονάδες όπως αναπαραγωγής- πάχυνσης, φάρμα στα Δολιανά για ειδικές πτηνοτροφικές εκτροφές και βιολογικές καλλιέργειες), κέντρα διανομής σε διάφορες περιοχές της χώρας και άλλα.