Αξιοποίηση όλων των «εργαλείων» για να γίνουν τα Γιάννενα μια… Silicon Valley!

on .

TEXNOLOGIKO PARKO 1

Μια ιδιαίτερη επενδυτική… έκρηξη καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στα Γιάννενα, μία πόλη που αποτελεί πλέον πόλο έλξης κολοσσιαίων τεχνολογικών επιχειρήσεων.

Το οικονομικό και διοικητικό κέντρο της Ηπείρου έχει όλα τα εφόδια να μετατραπεί στη Silicon Valley της Ελλάδας, καθώς έχουν εγκατασταθεί στην πόλη πληθώρα εταιριών τεχνολογίας και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, αλλά και startups, οι οποίες αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό.

Τα «κλειδιά»…

Η ποιότητα ζωής που προσφέρει η πόλη, το φυσικό περιβάλλον και η βιωσιμότητα αποτελούν λέξεις κλειδιά για να δοθεί το κίνητρο στα νέα ταλέντα να έρθουν και να δραστηριοποιηθούν στα Γιάννενα, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό. Οι επενδύσεις που γίνονται είναι και στο ανθρώπινο δυναμικό, μιας και οι εταιρίες αναζητούν νέο κόσμο που μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τους και σημαντικός «συμπαίκτης» προς αυτή την κατεύθυνση είναι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα, το φυτώριο για καταρτισμένο προσωπικό είναι το τμήμα Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής Ιωαννίνων, αλλά και άλλα Τμήματα στη Δυτική Μακεδονία κ.α.. Ειδικότερα το τμήμα στα Γιάννενα τροφοδοτεί την αγορά ετησίως με 100 -150 απόφοιτους.

«Θερμοκοιτίδα» των νέων επιχειρήσεων αποτελεί το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου που φιλοξενεί πάνω από τριάντα ελληνικές και ξένες εταιρίες, με επίκεντρο την ανάπτυξη της καινοτομίας. Τα οφέλη της εγκατάστασης των εταιριών στα Γιάννενα, πέρα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι η στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και κοινωνίας μέσα από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει αλλά και τα προγράμματα που σχεδιάζει.

«Αφίξεις» εταιριών…

Στις σημαντικές «αφίξεις» στην περιοχή μας περιλαμβάνονται η PwC, η οποία ξεκίνησε το καλοκαίρι τη λειτουργία του νέου της ψηφιακού κέντρου, η Deloitte που εγκαινίασε πριν από λίγο καιρό τα νέα της γραφεία στα Ιωάννινα, οι γερμανικές Teamviewer, BestSecret και P&I, καθώς και οι τεχνολογικές εταιρίες Terracom, Tekmon και η ελληνική Natech.

Η μετατροπή σε... Silicon Valley

Σε ένα ενδιαφέρον δισέλιδο αφιέρωμα το Σαββατοκύριακο για το πως η Ήπειρος και τα Γιάννενα μετατρέπονται σε... Silicon Valley της Ελλάδας προχώρησε η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και ο δημοσιογράφος Γιώργος Φωκιανός, ο οποίος ανέλυσε το πώς μικρές startup μετατρέπονται σε διεθνείς προμηθευτές λογισμικών, ενώ πολυεθνικοί γίγαντες βρίσκουν ταλέντα και συνεργασίες ανάπτυξης. Μιλώντας μάλιστα στα «ΝΕΑ», ο Νίκος Χριστοδούλου, Partner και επικεφαλής των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Deloitte Ελλάδος από το 2018, ανέφερε πως η παρουσία της εταιρίας στην πόλη των περίπου 130.000 κατοίκων, αποτελεί μια πολύ σημαντική επένδυση με στόχο να τραβήξει το ενδιαφέρον νέων ταλέντων. Κατά τον ίδιο, όραμα της εταιρίας είναι να συμβάλλει στη δημιουργία μιας νέας εργασιακής, οικονομικής και κοινωνικής δυναμικής στην Ήπειρο, προσφέροντας την ευκαιρία σε νέους εργαζόμενους.  Προς αυτή την κατεύθυνση, η Deloitte σχεδιάζει στο επόμενο διάστημα να έχει δημιουργήσει πάνω από 50 νέες θέσεις εργασίας (hybrid working) στην πόλη των Ιωαννίνων σε αντικείμενα που σχετίζονται με συμβουλευτικές υπηρεσίες σε τομείς της τεχνολογίας.

Παράδειγμα εταιρίας…

Ένα παράδειγμα εταιρίας που ξεκίνησε από τα Ιωάννινα και στοχεύει ψηλά, με όχημα την καινοτομία είναι και η Natech Financial Services. Όπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής startup, Θανάσης Ναυρόζογλου, η επιχείρηση ξεκίνησε από την πρωτεύουσα της Ηπείρου (η έδρα της παραμένει εκεί) και πλέον έχει παρουσία σε όλο τον κόσμο μέσα από μια σειρά θυγατρικών εταιριών. Κάπως έτσι, από μια μικρή πόλη και τις συνεταιριστικές τράπεζες, η Natech εισήλθε στην παγκόσμια αγορά, στη συνέργεια με την Τράπεζα Πειραιώς και «φλερτάρει» με μεγάλες επενδύσεις που μπορεί να κάνουν εφικτά τα σχέδια για περαιτέρω εξάπλωση. 

Τα εμπόδια για την… κορύφωση!

Η μετατροπή της πρωτεύουσας της Ηπείρου σε μία νέα «Silicon Valley» δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς πρώτα απ’ όλα απαιτεί σύγχρονες υποδομές, κτιριακές, μεταφορικές και τεχνολογικές. Για να κορυφωθεί η επενδυτική… έκρηξη στην πόλη, χρειάζονται παραπάνω ενέργειες, όπως περισσότερες αεροπορικές συνδέσεις με την Ευρώπη και δη με χώρες που είναι ο τόπος προέλευσης των εταιριών. Όπως εύστοχα επεσήμανε ο πρόεδρος του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Αλκιβιάδης Παϊπέτης, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ακόμη και διεθνής αναγνώριση, χρειάζονται πιο συμπαγείς τεχνολογίες επειδή αυτή η ψηφιακή επανάσταση ναι μεν δίνει ένα χώρο ευκαιρίας στην πόλη, αλλά είναι ρευστός, γιατί δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι ο κόσμος που έρχεται να δουλέψει εδώ, θα μείνει και θα συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου.