Νέο «όχι» από τα Γιάννενα στο φορολογικό νομοσχέδιο

on .

APERGIA ELEYTHEROI EPAGGELMATIES 5 12 23

Με συμμετοχή πολύ κατώτερη των προσδοκιών των διοργανωτών, παρά τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, διαδήλωσαν χθες και στα Γιάννενα ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και επιστήμονες. 

Το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε μπροστά στο διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών σωματείων να επισημαίνουν τις αδικίες που επιφέρει το πολυσυζητημένο σ/ν και να ζητούν την άμεση απόσυρσή του, προειδοποιώντας με συνέχιση των κινητοποιήσεων. 

«Ισοπεδωτικά μέτρα…»

H Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Χριστίνα Τσέτσου έκανε την κεντρική ομιλία της χθεσινής κινητοποίησης. Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, «εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση και την έντονη διαμαρτυρία μας για απέναντι στα άδικα, οριζόντια, αναχρονιστικά και ισοπεδωτικά μέτρα του υπό ψήφιση φορολογικού νομοσχεδίου. Το ενιαίο και συμπαγές μέτωπο των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων απαντά απέναντι στις κυβερνητικές θέσεις με ένα όχι. Λέμε όχι σ’ αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο που οδηγεί σε εξαφάνιση και οικονομική εξαθλίωση τη συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων. Όχι στη βαθιά δογματική φιλοσοφία του σ/ν που θέλει να μας μεταβάλλει σε υπαλλήλους μεγάλων εταιριών. Όχι στη φορολόγησή μας επί ελάχιστου τεκμαρτού κέρδους αλλά με βάση την πραγματική φοροδοτική ικανότητά μας». 

Η κ. Τσέτσου πρόσθεσε πως «θέλουμε φορολογική δικαιοσύνη, πάταξη της φοροδιαφυγής, καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, αλλά αυτά προϋποθέτουν έναν εποικοδομητικό, γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων».

Να αποσυρθεί το σ/ν

- Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Ελένη Κιοσέ χαιρέτισε το συλλαλητήριο, τονίζοντας πως «καταδικάζουμε το νέο νομοσχέδιο και απαιτούμε την άμεση απόσυρσή του. Με τον αγώνα μας ακυρώνουμε τα ψεύδη της κυβέρνησης. Πρόκειται για κατά μέτωπο επίθεση στους πιο ευάλωτους επαγγελματίες, σε όσους είμαστε εκτεθειμένοι στον ανταγωνισμό και φορτωνόμαστε καθημερινά με νέα χρέη». Όπως είπε, «ακόμα και αυτές οι βελτιώσεις που ακούσαμε τις προηγούμενες ημέρες δεν αλλάζουν τον χαρακτήρα του νομοσχεδίου». 

- Ο Πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών και Φοροτεχνικών Ν. Ιωαννίνων Σπύρος Μπέκας σημείωσε πως «εμείς λόγω επαγγέλματος είμαστε εκείνοι που πρώτοι αντιλαμβανόμαστε ό,τι συμβαίνει γύρω μας, οι πρώτοι που βλέπουμε τις αποφάσεις και τους νόμους και από την πρώτη στιγμή βλέπουμε την καθαρή στοχοποίηση των ατομικών επιχειρήσεων, ότι γίνεται προσπάθεια να εξοντωθούν». Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του για την περιορισμένη συμμετοχή του κόσμου στο συλλαλητήριο. «Αυτό που πρόκειται να έρθει το επόμενο διάστημα είναι πολύ περισσότερο από αυτό που βιώνουμε σήμερα. Θα συνεχίσουμε όμως τον αγώνα», κατέληξε. 

- Τέλος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων και μέλος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Γεωργία Σίτου δήλωσε τη συμπαράσταση του κλάδου στους δικηγόρους. «Ζητούμε την απόσυρση του νομοσχεδίου και τη φορολόγηση με αντικειμενικά και πραγματικά κριτήρια», τόνισε.