«Ανάσα» -όχι λύση- στο πρόβλημα τα επιδόματα!

on .

EYRO METRHMA PLHROMH EPIDOMA

• Ως ένα αντίδοτο στις οικονομικές δυσκολίες και στις συνεχώς αυξανόμενες υποχρεώσεις των πολιτών, μπορεί να λειτουργήσει ο Χριστουγεννιάτικος… μποναμάς, με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να επιχειρεί να δώσει μια ανακούφιση, ειδικά στους οικονομικά αδύναμους.

Πριν από τα Χριστούγεννα, στο διάστημα μεταξύ 18 με 22 Δεκεμβρίου, υπολογίζεται πως θα πληρωθούν όλα τα έκτακτα επιδόματα. Συνταξιούχοι, ανασφάλιστοι, υπερήλικες, Άτομα με Αναπηρία θα δουν αυξημένους τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, χάρη στην καταβολή του έκτακτου επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ενισχυμένα ποσά θα λάβουν και οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων και Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. 

Δεν λύνουν το πρόβλημα

Χωρίς αμφιβολία, τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν ως… «χριστουγεννιάτικος μποναμάς» είναι καλοδεχούμενα για τους δικαιούχους, ειδικά σε μια περίοδο οικονομικής ασφυξίας, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα. 

Άλλες κατηγορίες πολιτών, ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι διάφορων κλάδων θα δυσκολευτούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που «τρέχουν» και τα Χριστούγεννα για πολλές ομάδες πολιτών δεν θα είναι ούτε φέτος «ονειρεμένα»!..

Τα προβλήματα της ακρίβεις που έχουν προκύψει και λόγω της ενεργειακής κρίσης, ολοένα και διογκώνονται, ενώ είναι δεδομένο πως δεν θα λυθούν με τα επιδόματα. Από την άλλη, ο πληθωρισμός σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, και ξεπερνά πλέον, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 11,3%. Είναι πια ξεκάθαρο ότι απαιτούνται ουσιαστικές παρεμβάσεις για την αναχαίτιση των ανατιμήσεων που «πνίγουν» νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Παρά τα επιδόματα, οι αυξανόμενες υποχρεώσεις  οδηγούν σε μία όχι τόσο αισιόδοξη κατάσταση, με τον κίνδυνο «λουκέτων» και της απώλειας θέσεων εργασίας να είναι ορατός. 

Τα έκτακτα επιδόματα

«Βροχή» θα πέσουν λίγο πριν από τις γιορτές οι έκτακτες ενισχύσεις. Είναι ενδεικτικό πως τρεις διαφορετικές κατηγορίες δικαιούχων θα λάβουν από 150 έως και 200 ευρώ ως έκτακτο Χριστουγεννιάτικο «μποναμά». 

Έκτακτη ενίσχυση που επίσης θα φτάνει τα 200 ευρώ, θα πάρουν και οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 10 ευρώ. Κάτι παραπάνω από 1 εκατ. συνταξιούχοι που είτε δεν έχουν προσωπική διαφορά, είτε αυτή δεν ξεπερνά τα 10 ευρώ, εφόσον λαμβάνουν άθροισμα κυρίων συντάξεων έως 700 ευρώ θα πάρουν ως έκτακτη ενίσχυση ποσό 150 ευρώ.

Το ίδιο ποσό έκτακτης ενίσχυσης, δηλαδή 150 ευρώ θα λάβουν τον Δεκέμβριο και 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα, του ΟΠΕΚΑ. 

Παράλληλα, στα 200 ευρώ θα ανέβει η ενίσχυση με την μορφή επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για τους 225.000 δικαιούχους του επιδόματος ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ, όπως και του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ. 

Όσο για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα τους χορηγηθεί  «έξτρα» ενίσχυση ενόψει των εορτών  που θα ξεκινά από 54 και θα φτάνει μέχρι και 486 ευρώ. 

Το επίδομα τέκνων…

Άλλη μια κατηγορία που θα βγει ωφελημένη από τα έκτακτα μέτρα ανακούφισης είναι και οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων Α21.

Συγκεκριμένα, για κάθε 100 ευρώ που λαμβάνει τώρα κάθε γονιός το μήνα, το Δεκέμβριο θα πάρει εκτάκτως επιπλέον άλλα 150 ευρώ. Έτσι, συνολικά το ποσό, το οποίο θα του πιστωθεί στις γιορτές των Χριστουγέννων θα διαμορφωθεί στα 250 ευρώ (αρχικό επίδομα + έκτακτη ενίσχυση). 

Εκπνέουν οι προθεσμίες

Εκτός από τις κατηγορίες που θα βγουν έστω και προσωρινά κερδισμένες από τα παραπάνω μέτρα, υπενθυμίζεται πώς ένα μικρό βοήθημα δίνεται και σε άλλες κατηγορίες, αρκεί να υποβάλλουν άμεσα τις αντίστοιχες αιτήσεις. 

Για παράδειγμα, σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης των 100-1.000 ευρώ, με την πρώτη δόση να πληρώνεται έως τις 22/12/2023. 

Επίσης, οι νέοι και οι νέες 18 και 19 χρόνων θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση έως την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου ώστε να λάβουν το έκακτο επίδομα (youth pass) των 150 ευρώ.

 Γεμάτος υποχρεώσεις ο Δεκέμβριος…

Δύσκολος μήνας ο Δεκέμβριος, καθώς εκτός από τα έξοδα των Χριστουγέννων και τα πάγια, θα πρέπει να διευθετηθεί μια σειρά υποχρεώσεων. Μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλλουν τις δόσεις για τ