Οι αγρότες εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους!

on .

TRAKTER DROMOS 1

Δεν φαίνεται να… κάμπτονται οι δυναμικές κινητοποιήσεις, με συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων, που έχουν ξεκινήσει οι αγρότες σε όλη τη χώρα και σκοπεύουν να τις εντείνουν, εάν η Κυβέρνηση δεν αφουγκραστεί την αγωνία τους και δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά τους! 

Στο μεταξύ, σήμερα Πέμπτη ανοίγει τις πύλες της η 30η Διεθνής Έκθεση AGROTICA στη Θεσσαλονίκη. Αγρότες από διάφορες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισαν να παρατάξουν τα τρακτέρ τους στο πεζοδρόμιο, στο Νότιο Τόξο της ΔΕΘ, όπου και θα παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της Έκθεσης, μέχρι και τις 4 Φεβρουαρίου, ενώ αγρότες της Θεσσαλίας αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι, στην βόρεια είσοδο της έκθεσης.

Σε… αναμμένα κάρβουνα κάθεται και ο αγροτο-κτηνοτροφικός κόσμος της Ηπείρου. Σήμερα, Πέμπτη σειρά παίρνουν οι μελισσοκόμοι της Ηπείρου, οι οποίοι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας (11 π.μ.) στην πόλη των Ιωαννίνων.

Αφετηρία αυτής θα είναι το Γιαννιώτικο Σαλόνι και τερματισμός το κτίριο στέγασης της Περιφέρειας Ηπείρου, όπου θα καταθέσουν ψήφισμά με τα αιτήματά τους, αλλά και θα συζητήσουν με τους αρμόδιους φορείς για την επίλυση αυτών.

Σε μπλόκο αγροτών ο Κ. Μητσοτάκης 

Σε μπλόκο αγροτών στη Βόνιτσα βρέθηκε χθες ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, με αφορμή την παρουσία του στα εγκαίνια του οδικού άξονα Άκτιο-Αμβρακία, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί τους.

Όπως είπε, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί πρώτη πολιτική προτεραιότητα. Και συνέχισε: «Ξέρω τα προβλήματα και τα γνωρίζω από πρώτο χέρι. Γνωρίζετε επίσης, όμως, ότι αυτά τα τέσσερα δύσκολα χρόνια η κυβέρνηση στάθηκε, στο μέτρο του εφικτού, κοντά στους αγρότες. Και με μείωση της φορολόγησης και με αύξηση της οικονομικής στήριξης που δώσαμε στον ΕΛΓΑ. Δώσαμε παραπάνω από 1 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μόνο τα 500 εκατομμύρια προέρχονταν από τις εισφορές των αγροτών, και με μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα όπου μπορούσαμε να παρέμβουμε. Και είμαστε πάντα ανοιχτοί να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε, και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να μειώσουμε το κόστος παραγωγής, να μειώσουμε το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη καταφέραμε και εξασφαλίσαμε σχετικά λογικές τιμές πάνω στην κρίση αλλά θέλουμε να το μειώσουμε περισσότερο. Ξέρουμε τις εκκρεμότητες και με τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κόστος της κίνησης και το ντίζελ. Εδώ, λοιπόν, είμαστε και να τα συζητήσουμε και στο μέτρο του εφικτού, θέλω να το τονίσω αυτό, διότι οι δημοσιονομικές δυνατότητες δεν είναι ατελείωτες -νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο το αναγνωρίζετε-, να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για τον πρωτογενή τομέα».

Οι αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

Στο μεταξύ, από τις 20 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για ζημιές του έτους 2023, όπως αποφάσισε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

Οι πληρωμές αποζημιώσεων καταβάλλονται δύο μήνες νωρίτερα από τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία οι πληρωμές των αποζημιώσεων θα έπρεπε να ξεκινήσουν να καταβάλλονται μετά την 15η Απριλίου 2024, και αφού μέχρι την 31η Μαρτίου 2024 οι παραγωγοί θα είχαν καταβάλλει την οφειλόμενη Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά για το έτος 2023.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «οι πληρωμές των αποζημιώσεων θα είναι στο 100% της υπολογιζόμενης αξίας, σύμφωνα με τα πορίσματα τα οποία καταχωρούνται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Οργανισμού, σε αντίθεση με όσα σκοπίμως εδιαδίδοντο τις τελευταίες μέρες περί οριζόντιας μείωσης των αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς, με στόχο την πρόκληση αναταραχής και αντιδράσεων».