«Φωτιά» πήραν πάλι οι τιμές των καυσίμων στην Ήπειρο!

on .

BENZINH ANTLIA

l Την ανηφόρα για πολλοστή φορά μέσα στον τελευταίο χρόνο τραβούν οι τιμές των καυσίμων στη χώρα μας, σε μία περίοδο μάλιστα που εσωτερικά τουλάχιστον δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι για κάτι τέτοιο. 

Με την απλή αμόλυβδη να «φλερτάρει» στην Ήπειρο με τα 1,90 ευρώ το λίτρο, όπως και πανελλαδικά και με το πετρέλαιο θέρμανσης σε επίπεδο ελαφρώς υψηλότερο από εκείνο του περασμένου Οκτωβρίου όταν ξεκίνησε η διανομή του, ο «πονοκέφαλος» επιστρέφει για τους πολίτες που αναγκάζονται σε μεγάλο ποσοστό να κάνουν περικοπές στη θέρμανση και να περιορίζουν όσο μπορούν τις μετακινήσεις τους για να τα βγάλουν πέρα οικονομικά.

Στον Ν. Ιωαννίνων

Οι τιμές στον Νομό Ιωαννίνων για την απλή αμόλυβδη ξεκινούν αυτές τις ημέρες από τα 1,82 ευρώ το λίτρο και φτάνουν μέχρι τα 1,99 ευρώ, με τη μέση τιμή να είναι στα 1,88 – 1,89 ευρώ. Με βάση τη μέση τιμή και συγκρίνοντας τις τιμές με εκείνες στις αρχές της χρονιάς, διαπιστώνει κανείς ότι η αμόλυβδη έχει αυξηθεί κατά περίπου οκτώ λεπτά το λίτρο.

Όσον αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης κι αυτό το τελευταίο διάστημα έχει πάρει αύξηση στην περιοχή μας. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή του στον Νομό Ιωαννίνων είναι στα 1,32 – 1,33 ευρώ το λίτρο, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους καταναλωτές, καθώς ο χειμώνας δεν τελείωσε ακόμα και η θέρμανση εξακολουθεί να είναι αναγκαία. 

Εξηγώντας χθες τους λόγους της αύξησης στην τιμή της βενζίνης, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασματόγλου, μίλησε, μεταξύ άλλων, για τη βάση των διεθνών τιμών αλλά και τις χρηματιστηριακές πιέσεις. 

Είμαστε… πρωταθλητές

«Πρωταθλήτρια» στις υψηλές τιμές καυσίμων είναι η χώρα μας, η οποία έχει αυτή τη στιγμή την 10η ακριβότερη απλή αμόλυβδη παγκοσμίως, μαζί με την Σιγκαπούρη και την έβδομη στην Ευρώπη. Η πιο ακριβή βενζίνη πωλείται στο Χονγκ Κονγκ (2,885 ευρώ το λίτρο). Έπονται το Μονακό (2,130 ευρώ), η Ισλανδία (2,124 ευρώ), η Δανία (1,987 ευρώ), η Νορβηγία (1,984 ευρώ), η Ολλανδία (1,970 ευρώ), τα Μπαρμπέιντος (1,935 ευρώ), το Λιχτενστάιν (1,930 ευρώ) και το Ισραήλ (1,914 ευρώ).

Οι καταγγελίες

Tα καύσιμα συμπεριλαμβάνονται στα προϊόντα για τα οποία διενεργούνται εντατικοί έλεγχοι από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΝ (ΔΙΜΕΑ), καθώς είναι ένα αγαθό υψηλής σημασίας για τους καταναλωτές, όπου έχουν διαπιστωθεί κατά καιρούς κρούσματα αισχροκέρδειας.

Οι πολίτες λοιπόν που εκτιμούν ότι έχουν εξαπατηθεί, διαπιστώνοντας αισχροκέρδεια σε βάρος τους, μπορούν να υποβάλουν την καταγγελία τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://kataggelies.mindev. gov.gr/ Για καταγγελίες και περισσότερες πληροφορίες μπορούν να καλούν στο τετραψήφιο 1520.