Να παραταθεί μέχρι τέλος του έτους η σύνδεση ταμειακών μηχανών με POS

on .

TAMEIAKH MHXANH POS

• Να δοθεί παράταση στην προθεσμία που έχει δοθεί για τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS μέχρι το τέλος του 2024, ζήτησαν με κοινή τους επιστολή στον υπουργό Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη οι επικεφαλής των παρατάξεων στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων Γιάννης Μήτσης και Γρηγόρης Γκίκας.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων Ανεξάρτητο Επιμελητήριο (Μήτσης) και Ισχυρό Επιμελητήριο (Γκίκας), αφουγκραζόμενοι την αγωνία και τη δυσαρέσκεια των τοπικών επιχειρήσεων σχετικά με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS λόγω του  ασφυκτικού χρόνου ο οποίος λήγει 29/02/2024 καθώς και των πολλών, μεγάλων και  ανυπέρβλητων πολλές φορές προβλημάτων κατά τη διάρκεια διασύνδεσης και  λειτουργίας.  Για το λόγο αυτό ζητούν να δοθεί παράταση, η οποία θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας  ευνομούμενης πολιτείας με φορολογική δικαιοσύνη.

Να σημειωθεί ότι η κοινή επιστολή των Μήτση - Γκίκα ήρθε λίγο μετά τη δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη με την οποία ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί η παράταση, απαντώντας σε ερωτήματα για την πρακτική εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης της Κυβέρνησης, αλλά και σε σχέση με οικονομικά ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος.

Ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα

Στην επιστολή τους, οι Ι. Μήτσης και Γρ.Γκίκας, τονίζουν πως οι πάροχοι και οι προμηθευτές των ταμειακών μηχανών  και POS, αδυνατούν να ανταποκριθούν λόγω τεχνικών προβλημάτων που  ανακύπτουν και μεγάλων καθυστερήσεων στην αναβάθμιση-σύνδεση-δικτύωση στον  υπάρχοντα ασφυκτικό χρόνο.

Όπως ανέφεραν, ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εγκρίσεις για τα vouchers  του τελευταίου κύκλου, ενώ ο 4ος κύκλος στον οποίο θα περιλαμβάνονται και τα all  in one συστήματα καθυστερεί. 

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό οι επιχειρήσεις είναι αδύνατο να  ανταποκριθούν τόσο στην εκπαίδευση που απαιτείται για να αποκτήσουν  στοιχειώδεις γνώσεις στο νέο σύστημα, όσο και στην πλήρη χρηματοδότηση του  κόστους συμμόρφωσης (τεχνικές αναβαθμίσεις, software, αντικατάσταση ταμειακών  μηχανών).

Πρακτικά προβλήματα…

Ο Α’ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου και το μέλος του Δ.Σ. στην επιστολή τους στον υπουργό και στους βουλευτές, έθιξαν ακόμη ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά τα πρακτικά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν,  όπως για παράδειγμα η έκδοση τιμολογίων όταν η εξόφληση αυτού πραγματοποιείται μέσω POS, εκδίδουν αρχικά ΑΛΣ μέσω ΦΗΜ, στη συνέχεια πιστωτικό στοιχείο  λιανικής για ακύρωση και στη συνέχεια ισόποσο τιμολόγιο. 

 Σε ότι αφορά το κλείδωμα των δηλώσεων ΦΠΑ του 2024 υπάρχουν σοβαρά  προβλήματα στα στοιχεία που διαβιβάζονται στο myData με ευθύνη της ΑΑΔΕ, όπως  οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ που εμφανίζονται με διπλή καταχώρηση κ.λπ. 

Όπως ξεκαθαρίζουν, δεν είναι  κατά των διαδικασιών ψηφιοποίησης του Δημοσίου αλλά ζητούν να δοθεί παράταση 10 μηνών, μέχρι τέλους του 2024, για την  διαδικασία διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές καθώς και το  υποχρεωτικό κλείδωμα των δηλώσεων ΦΠΑ από 1/1/2025, ώστε να δημιουργηθούν οι  προϋποθέσεις για την ομαλή συμμόρφωση των επιχειρήσεων.