Οι συμβολαιογράφοι απέχουν από πράξεις που απαιτούν βεβαιώσεις ΕΝΦΙΑ!

on .

GRAFEIOKRATIA

• Μέχρι την ερχόμενη Κυριακή -τουλάχιστον- απέχουν οι συμβολαιογράφοι που ανήκουν στη δύναμη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Ιωαννίνων, από συντάξεις συμβολαιογραφικών πράξεων που απαιτεί προσάρτηση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ και την υποβολή δηλώσεων φόρου κεφαλαίου. 
Τη σχετική απόφαση έλαβε ομόφωνα η έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του Συλλόγου που συνήλθε την Κυριακή 5 Ιανουαρίου, η οποία ταυτόχρονα εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο για περαιτέρω αποφάσεις ως προς την τύχη και πορεία των κινητοποιήσεων. 
Οι συμβολαιογράφοι ζητούν ριζικές αλλαγές του νόμου 4646/2019, ο οποίος ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και αφορούσε τη φορολογική μεταρρύθμιση. 
Οι αλλαγές που ζητούνται είναι:
- Η ολοσχερής διαγραφή του όρου «φορολογική ταυτότητα του ακινήτου» στην οποία περιλαμβάνεται το σύνολο των πληροφοριών του Ε9.
- Μείωση του προβλεπόμενου προστίμου σε περίπτωση προσάρτησης ανακριβούς πιστοποιητικού από το 2/100 επί της διαφοράς της αξίας των ακινήτων στο 2/1000.
- Κατά την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων Φ.Μ.Α., να γίνεται από τους υπαλλήλους της ΑΔΑΕ/Δ.Ο.Υ. ο προσδιορισμός της φορολογητέας αξίας, η εκκαθάριση των δηλώσεων Φ.Μ.Α. και να χορηγούνται οι οποιουσδήποτε είδους απαλλαγές από τον φόρο και για οποιαδήποτε αιτία ή δυνητικά να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής της σχεδιαζόμενης αυτόματης εκκαθάρισης της δήλωσης. 
- Προς της ισχύος της ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων Φ.Μ.Α. να γίνει εκπαίδευση των συμβολαιογράφων
- Να γίνει άμεσα ο εξορθολογισμός του αντικειμενικού προσδιορισμούς της αξίας των ακινήτων.
- Να καταργηθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις σε βάρος συμβολαιογράφων κατά την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων.