Η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει το καινοτόμο πνεύμα που καλλιεργείται στα Ιωάννινα και την Ήπειρο

on .

peiraios mariamavromataki

• Τα ακαδημαϊκά, ερευνητικά, επιχειρηματικά και κοινωνικά οικοσυστήματα στα Ιωάννινα λειτουργούν με συμπληρωματικό και συντονισμένο τρόπο και ως εκ τούτου ευνοούν την ανάπτυξη δραστηριοτήτων με καινοτομικά χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό η τράπεζα Πειραιώς επέλεξε συνεργάτες από την περιοχή για να δημιουργήσει τη δική της ψηφιακή τράπεζα, για την οποία οι βάσεις μπαίνουν αυτή ακριβώς την περίοδο.

Αυτά τόνισε σε ομιλία της, στο πλαίσιο Διεθνούς Συνεδρίου για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας (GFCC), που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα, η κ. Μαρία Μαυροματάκη, Γενική Διευθύντρια Δικτύου Βορείου Ελλάδος της τράπεζας Πειραιώς. 

Μιλώντας για τα Ιωάννινα - και την Ήπειρο γενικότερα- η κ. Μαυροματάκη τόνισε ότι συνιστά περιοχή με έντονη οικονομική δραστηριότητα, όπου η Τράπεζα Πειραιώς κατέχει ηγετική θέση στον τραπεζικό κλάδο με μερίδιο αγοράς άνω του 35%. Στη συνέχεια κωδικοποίησε τις παρεμβάσεις της τράπεζας προς αυτή την κατεύθυνση, αναφέροντας, μεταξύ άλλων: 

-Τα Ιωάννινα είναι μία από τις πρώτες περιφερειακές πόλεις, όπου η τράπεζα Πειραιώς  επέλεξε να δημιουργήσει πολύ νωρίς τραπεζικό κατάστημα e-branch. 

- Στην περιοχή των Ιωαννίνων λειτουργούν πολλές επιχειρήσεις της νέας οικονομίας, καθώς και επιχειρήσεις παραδοσιακών κλάδων, οι οποίες βελτιώνουν τις επιδόσεις τους αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες, επενδύοντας στη ψηφιακότητα και εφαρμόζοντας καινοτόμες μεθόδους. Τα τελευταία τρία χρόνια (2020 – 2022) η τράπεζα Πειραιώς χρηματοδότησε την τοπική οικονομία των Ιωαννίνων με πάνω από 220 εκατ. ευρώ, ενώ στο σύνολο της Ηπείρου οι χρηματοδοτήσεις φτάνουν στα 350 εκατ. ευρώ. Από τις αρχές του 2022 μέχρι σήμερα οι εκταμιεύσεις της τράπεζας πλησιάζουν τα 80 εκατ. ευρώ στα Ιωάννινα και τα 140 εκατ. ευρώ στο σύνολο της Ηπείρου…

-  Η τράπεζα Πειραιώς είναι σταθερός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Επιτροπής Ερευνών εδώ και πολλά χρόνια, εξυπηρετώντας τις ανάγκες τους και υποστηρίζοντας πολυάριθμες πρωτοβουλίες στον επιστημονικό και κοινωνικό τομέα.

-  Από το 2016 λειτουργεί στα Ιωάννινα το Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς. Πρόκειται για πρωτοβουλία με σαφή καινοτομικά χαρακτηριστικά, αφού αποτελεί υποδομή, η οποία αφενός είναι αφιερωμένη σε ένα επάγγελμα, μία δραστηριότητα και μία τέχνη με παράδοση αιώνων στην περιοχή, ενώ αφετέρου λειτουργεί ως παραγωγικό τοπόσημο και πόλος έλξης.   

-  Δεδομένου ότι η τράπεζα Πειραιώς είναι ο κύριος χρηματοδότης του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας της χώρας και τα Ιωάννινα διαθέτουν πλούσιο αγροτικό δυναμικό, κυρίως κτηνοτροφία, είναι φυσικό να αποτελεί τον βασικό υποστηρικτή του κλάδου της αγροδιατροφής στην περιοχή. 

Επίσης ανέφερε ότι τα προγράμματα Women In Agriculture και Equal συνιστούν δύο ακόμη αποδείξεις καινοτομίας που ωφελούν άμεσα τις τοπικές κοινωνίες.