Οι οδηγοί θα πληρώσουν ακριβά την παραχώρηση της Εγνατίας!

on .

DIODIA

Σε ιδιωτικά χέρια πέρασε η Εγνατία Οδός, που ενώνει τη Θράκη με την Ήπειρο, καθώς σε ειδική τελετή υπεγράφη χθες μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της κοινοπραξίας ΓΕΚ Τέρνα – Egis Projects η παραχώρηση του αυτοκινητοδρόμου για 35 χρόνια! 

Βέβαια, είχε προηγηθεί ένα 24ωρο πριν η δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για αυξήσεις «φωτιά» των διοδίων και μάλιστα με άμεση ισχύ! Επομένως, όπως εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού θα πληρώσουν ακριβά οι διερχόμενοι οδηγοί!

Ο Υπ. Υποδομών

«Διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση της βιωσιμότητας μιας μεγάλης εθνικής υποδομής, της Εγνατίας Οδού», δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρ. Σταϊκούρας κατά την τελετή. Όπως τόνισε πρόκειται για έναν αυτοκινητόδρομο, «που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του οδικού χάρτη της Βόρειας Ελλάδας, από τους Κήπους του Έβρου μέχρι το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Συνδέεται με την ΠΑΘΕ και την Ιόνια Οδό, ενώ προχωρά και η σύνδεσή της με τον Ε65. Όλος ο κορμός της ηπειρωτικής Ελλάδας αποκτά έτσι ένα επαρκές δίκτυο αυτοκινητοδρόμων, που κάνει ασφαλέστερη και ταχύτερη τη διέλευση ανθρώπων και εμπορευμάτων».

Ο Υπουργός επεσήμανε ακόμη ότι: «Το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει σημαντικό τίμημα, το δεύτερο υψηλότερο που έχει καταγραφεί έως σήμερα από την αξιοποίηση περιουσιακού στοιχείου, που έχει στο χαρτοφυλάκιό του το ΤΑΙΠΕΔ».

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Ν. Ταχιάος έκανε λόγο για  ένα ακόμη μεγάλο άλμα που θα οδηγήσει και στον εκσυγχρονισμό της Εγνατίας Οδού, καθώς «ο δρόμος αυτός που έδωσε ζωή σε απομονωμένες περιοχές τριών Περιφερειών της Βορείου Ελλάδος, ένα τιτάνιο επίτευγμα, είναι ένα έργο που ήδη έχει αρχίσει να γηράσκει».

Με την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης επιδιώκεται να αναβαθμιστούν οι υποδομές του οδικού άξονα, καθώς για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί βαριά συντήρηση της Εγνατίας Οδού και των κάθετων αξόνων.

Οι νέες τιμές 

Αναλυτικά οι νέες τιμές για ένα Ι.Χ στους μετωπικούς σταθμούς διοδίων της Εγνατίας Οδού:

- Τύριας: 2,70 ευρώ (από 2,10 ευρώ)

- Παμβώτιδας:  1,55 ευρώ (από 1,20 ευρώ)

- Μαλακασίου: 1,90 ευρώ (από 1,40 ευρώ)

- Σιάτιστας: 1,90 ευρώ (από 1,50 ευρώ)

- Πολύμυλου: 1,90 ευρώ (από 1,40 ευρώ)

- Μαλγάρων: 0,90 ευρώ (από 1,20 ευρώ)

- Θεσσαλονίκης: 0,55 ευρώ (από 0,50 ευρώ)

- Ανάληψης: 2,35 ευρώ (από 1,80 ευρώ)

- Ασπροβάλτας: 1,10 ευρώ (από 0,90 ευρώ)

- Μουσθένης: 2,15 ευρώ (από 1,60 ευρώ)

- Καβάλας: 1,85 ευρώ (από 1,40 ευρώ)

- Ιασμου: 1,80 ευρώ (από 1,40 ευρώ)

- Μεστής: 2,20 ευρώ (από 1,70 ευρώ)

- Αρδανίου 1,60 ευρώ (από 1,20 ευρώ).

Οι τιμές των διοδίων στους κάθετους άξονες της Εγνατίας:

-Ιεροπηγής: 1,85 ευρώ (από 1,40 ευρώ)

΅-Ευζώνων: 2,40 ευρώ (από 1,80 ευρώ)

-Προμαχώνα: 1,90 ευρώ (από 2 ευρώ)

-Στρυμονικού: 1,90 ευρώ (από 1 ευρώ)