ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ: Στο πλευρό των λογιστών το Οικον. Επιμελητήριο Ηπείρου

on .

FOROLOGIKES DHLOSEIS AADE

• Υπέρ του αιτήματος, το οποίο χαρακτηρίζει δίκαιο, των λογιστών - φοροτεχνικών για τήρηση του διαστήματος των 4 μηνών από την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, όπως ίσχυε και στο παρελθόν, τάσσεται η Τοπική Διοίκηση του 6ου Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. 

Και καυτηριάζει τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας Κ. Χατζηδάκη ότι το υπουργείο και η ΑΑΔΕ δεν παίζουν με τις φορολογικές δηλώσεις, απαντώντας στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) που είχε διαμαρτυρηθεί για λάθη στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις και ζητούσε περισσότερο χρόνο.

Με χθεσινή ανακοίνωσή του το Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου του ΟΕΕ (την υπογράφει η Πρόεδρος Κων/να Παπαϊωάννου) αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους προσέβαλαν τον κλάδο των Λογιστών - Φοροτεχνικών. Παρά τις σοβαρές ελλείψεις του συστήματος, για τις οποίες δεν φέρουν ευθύνη οι λογιστές, η απόφαση ότι φέτος δεν θα δοθούν παρατάσεις, είναι σε λάθος κατεύθυνση».

Και επισημαίνει ότι «ο κλάδος για να διατηρήσει το επιστημονικό του υπόβαθρο χρειάζεται χρόνο για μελέτη των νέων εγκυκλίων και παράλληλα απαιτείται χρόνος και από τις εταιρείες πληροφορικής για την ενσωμάτωση όλων των αλλαγών στα λογιστικά προγράμματα» 

Ελάχιστη η περίοδος…

Παράλληλα, σημειώνει ότι με τα πολλά προβλήματα που εντοπίστηκαν στην αρχική λειτουργία του συστήματος, η περίοδος που δόθηκε για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων είναι ελάχιστη και μικρότερη από το διάστημα που δινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Και προτείνει το ελάχιστο διάστημα των 4 μηνών από την πλήρη λειτουργία του συστήματος για την υποβολή των δηλώσεων και να ανακοινωθεί εγκαίρως, έτσι ώστε να γίνει σωστός προγραμματισμός από τους λογιστές.

Κλείνοντας την ανακοίνωση επισημαίνει: «Η απλούστευση των φορολογικών δηλώσεων είναι ένα θετικό βήμα για τους πολίτες, αλλά η επαγγελματική στήριξη από τους λογιστές - φοροτεχνικούς παραμένει αναγκαία για την σωστή και ολοκληρωμένη υποβολή των δηλώσεων. Ένα μεγάλο μέρος από το 1,3 εκ. φορολογικές δηλώσεις απαιτεί έλεγχο και η συμβολή του λογιστή είναι απαραίτητη.

Τέλος, θα πρέπει να αναγνωριστεί ο κρίσιμος ρόλος των λογιστών - φοροτεχνικών και η συνεχή συμβολή τους στην οικονομική λειτουργία της χώρας, ειδικά σε περιόδους οικονομικών μεταρρυθμίσεων και κρίσεων».